TOUKOKUU 2011


Totta vaiko tarua: Filiaaleille jatkoa?

Kovasti on alkanut tuulemaan sitten viime näkemän opettajankoulutuksen ja erityisesti filiaalien jatkoon liittyen. Kainuun maakunnan maakuntajohtaja Alpo Jokelainen otti voimakkaasti kantaa opettajankoulutuksen palauttamiseksi Kajaaniin. ”Kainuu nousee uuteen taisteluun KOKY:stä”, otsikoi Kainuun radio 18. toukokuuta juttunsa. Samaan aikaan myös Hämeenlinnassa ja Savonlinnassa ovat maakunnat nousseet puolustamaan opettajankoulutuslaitoksiaan.

Filiaaleja ei pidä tappaa
Uusin pääkirjoitus 20.5.2011 Opettaja-lehdessä toteaa uuden yliopistolain laittaneen maakunnalliset yksilöt ja eri koulutusalat kilpailemaan resursseista yritysrahoituksen avulla toimivien yliopistojen kanssa. Päätoimittaja Hannu Laaksolan mukaan opettajankoulutus on yhteiskunnalle yksi elintärkeimmistä koulutusaloista. Opettajankoulutusfiliaalien leikkauksia on perusteltu yksiköiden kalleudella, mutta Laaksola painottaa juuri filiaalien olleen monien tiedekuntiensa pelastus.

Useat yliopistoistamme on perustettu aluepoliittisista syistä, kuten Oulu, Kuopio, Joensuu, Lappeenranta ja Rovaniemi. Nämä syyt eivät ole poistuneet. Laaksola painottaa Suomen tarvitsevan koko maan kattavan opettajankoulutuksen. Opettajankoulutusfiliaaleja ei Laaksolan mukaan saa tappaa yliopistojen rahahuolien vuoksi. Opettajatarve on kasvamaan päin, ja filiaalien lopettaminen muodostaisi uhan, ettei päteviä opettajia riitä kaikkialle, etenkään pohjoiseen ja itään. Lakkauttamiset ovat vakava isku myös paikalliselle elinkeinoelämälle ja työllisyydelle, mitä Laaksolan mukaan tuskin on yliopistoissa ja ministeriössä mietitty. Opettajankoulutusfiliaaleja tarvitaan varmistamaan opettajien riittävyys ja säilyttämään suomalaisen koulutuksen korkea taso. (Opettaja-lehti netissä 17.5.2011)

Katalan kaksinaamaista peliä
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on luvannut opettajankoulutusfiliaalien jatkon turvaamisen. Urpilaisen mukaan demarit turvaavat filiaalien jatkon hallitusohjelmassa. Filiaalit tuovat elinvoimaa kaupunkeihin sekä päteviä opettajia maakuntiin. (pauliinaviitamies.blogspot.com)

Opettajankoulutus tulee turvata eri puolilla maata
Yliopistojen opetusalan liitto YLL:n puheenjohtaja Tuula Hirvosen mukaan opettajankoulutus tulee turvata eri puolilla maata eikä yliopistojen pidä tehdä Kajaanin opettajankoulutuksen lakkautuksen kaltaisia hätiköityjä ratkaisuja ilman, että selvitetään alueelliset ja valtakunnalliset vaikutukset henkilöstön aseman ohella.

Kyselyt kertovat yliopistolaisten syvästä pettymyksestä yliopistouudistuksen toteutumaan. Lain hyvät tavoitteet eivät ole toteutuneet. Kontrollin ja hallinnoinnin lisääntyminen, opetushallinnon siirtyminen liian kauas arkityöstä, yritykset lisätä opetustunteja sopimusten vastaisesti sekä liian suuret opetusryhmät pitää päättäjien huomioida. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma on taattava tasavertaiset ja laadukkaat koulutusmahdollisuudet eri puolilla valtakuntaa kaikilla koulutustasoilla. (Professorien, tieteentekijöiden ja yliopistojen opetusalan lehti Acatiimi 5.5.2011 pääkirjoitus)

Aiheeseen liittyviä juttuja Ylen maakuntaradioissa:
"KOKYn alasajon perusteluilta katosi pohja" julkaistu 01.12.2010 klo 15:47
KOKY lakkautettiin jo viime vuonna päivitetty 09.04.2010 klo 15:33
Ministerit: Oulun yliopiston hallitus on hätiköimässä päivitetty 30.03.2010 klo 06:45
Kainuu lupaa rahaa OKYn säilyttämiseksi päivitetty 18.02.2010 klo 10:46
Viesti Helsinkiin Savonlinnan kampuksen puolesta vaikka kävellen julkaistu tänään klo 08:09, päivitetty tänään klo 08:13
Oma tiedekunta haluaa lakkauttaa Savonlinnan kampuksen julkaistu eilen klo 16:11
Hämeenlinnasta löytyi lääke OKL:n siirrolle julkaistu 03.05. klo 17:09, päivitetty 04.05. klo 07:13

(Juha Vartiainen)

 

 

Pitkäaikaista kansainvälistä yhteistyötä yli kahden vuosikymmen ajan

Ensimmäiset kansainväliset kontaktit silloisesta unkarilaisesta Nyíregyházan opettajankoulutuskorkeakoulusta Bessenyei György Tanárkepzö Föiskolasta otettiin Kajaanin opettajankoulutuslaitokseen jo vuonna 1985. Kajaani ja Nyíregyházan kaupungit olivat aloittaneet ystäväsyykaupunkitoiminnan jo neljä vuotta aiemmin eli vuonna 1981. Unkarissa elettiin vielä kommunismin aikaa, kun kansainvälinen yhteistyö kahden opettajankoulutusta antavan suomalais-ugrilaisen laitoksen välillä aloitettiin.


Kajaanilaisdelegaatiosta Heljä Pylvänäinen, Aulikki Keskitalo,
Vesa Hyyryläinen ja Matti Lukkari sekä Mustanmeren
yliopistosta professori Seyfettin Artan.

Vuonna 1998 allekirjoitettiin Socrates Cooperation Agreement, joka oli ensimmäinen Euroopan Unioinin vaihtokäytänteiden mukainen sopimus, jossa sekä opiskelijat että opettajat pääsivät hyödyntämään vaihtomahdollisuutta tasapuolisesti.

Ensimmäisinä vierailijoina Kajaanissa uuden sopimuksen mukaisesti vierailivat Unkarista rehtori Árpád Balogh sekä opettajat Andras Mezö ja Valeria Revay. Myös Kajaanista vierailtiin Nyíregyházassa ja ensimmäinen vaihtoon lähtenyt opiskelija oli Terhi Kakkuri kevätlukukaudella 1999.


Kansainväliseen viikkoon kuului myös perinteinen maistelu.
Suomesta makuherkkuina olivat hapankorput,
ahvenkukot, juustoleivät lakkahilloineen
sekä mesimarjalikööri.

Erasmus-vaihto on mahdollistanut jokavuotisen opettaja-, opiskelija sekä myöhemmin myös henkilökuntavaihdon. Lisäksi yksiköiden välillä on järjestetty vuosien aikana taide- ja tiedenäyttelyitä sekä -seminaareja, konsertteja, kansantanssinopetusta, suomen ja unkarin kielten opetusta, kirjoitettu artikkeleita. Kävipä erään vuotena Kajaanissa Unkarilaisista viinialueista väitellyt Nyíregyházan korkeakoulun opettaja viinimaistajaisineen. Luento keräsi kahtena iltana laajan osallistujajoukon sekä kampukselta että kampuksen ulkopuolelta Unkarin ystäviä.

Nyíregyházan kansainvälinen viikkoa kokosi väkeä ympäri Eurooppaa
Nyíregyházan korkeakoulun järjestämälle International Week 13.–17. huhtikuuta osallistui myös kuusi Kajaanin opettajankoulutusyksikön opettajaa. Juhlaviikon aikana tapasimme korkeakoulun johtoa sekä opettajankoulutuksen linjan johtoa sekä kollegoita. Myös muihin kansainvälisiin vieraisiin ja heidän edustamiinsa yliopistoihin ja korkeakouluihin saimme mahdollisuuden tutustua. Jopa uusia ystäviä kohtasimme.

Suomi on Välimeren maista katsottuna kovin mielenkiintoinen ja eksoottinen pohjoinen maa. Saa nähdä moniko tapaamistamme professoreista ja muista kollegoista ehtii vielä vierailla Kajaanin yliopistokampuksella. Mielenkiintoa ainakin tuntui riittävän eikä vähinten kansalliseepoksemme kirjoittaneen Elias Lönnrotin tähden.

Pianonsoitonopettaja Heljä Pylvänäinen ja biologian opettaja Vesa Hyyryläinen (laulu) ilahduttivat kansainvälisen illan osallistujia Eino Leinon runoihin tehdyin sävelin. Seminaarissa kohta kv-koordinaattorin työnsä Kajaanissa päättävä äidinkielen ja viestintäkasvatuksen opettaja Juha Vartiainen piti englanninkielisen esityksen Kajaanin opettajankoulutuksen kansainvälisestä vaihdosta reilun 100 vuoden ajalta seminaariajoista alkaen Erasmus-vaihtoon saakka. Seminaarin osallistuneet esittivät Vartiaiselle kysymyksiä kv-vaihdon lisäksi muun muassa unkarin ja suomen kielen sukulaisuudesta. Hyvin oli opit suomen kielen opettajalla hallussa. Suvereenisti kielikollega antoi tietoa jopa uusimmista tutkimustuloksista kielten sukulaisuuteen ja kansojen geeniperimään liittyen. (Hilkka Munter)

 

 

Vielä ehdit satutunneille

Kajaanin opettajankoulutusyksikön opiskelijoiden pitämiä satutunteja on vielä keskiviikkona 1. kesäkuuta kello 10–11 kaupunkialueen kirjastojen lastenosastoilla sekä KAKS:ssa lastenosaston potilaille. Opettajankoulutusyksikön opiskelijat ovat pitäneet satutunteja vuodesta 1979 alkaen, joten meneillään on jo 32. vuosi.

110. juhlavuoden ja samalla Oulun yliopiston järjestämän opettajankoulutuksen viimeisen sisäänoton opiskelijat jatkavat pitkää perinnettä syksyllä 2011. Näille opiskelijoille satutuntiputki on kaksivuotinen, joten viimeisimmät opettajaksi opiskelevien satutunnit Kajaanin kirjastoissa ovat luvassa toukokuussa 2013.

 

 

Taikuutta normaalikoululla

Maanantaina 2.5. normaalikoulun juhlasalissa taikuri Tapio Salomaa esitti oppilaille ja henkilökunnalle mitä ihmeellisimpiä temppuja naruja, pelikortteja linnoja ja muitakin välineitä käyttäen. Kyllä siinä riitti kummastelemista kun kortit vaihtoivat väriään ja setelit kokoaan. Muutamat onnekkaimmat avustajat saivat omakseen pallokoiria. (Lauri Sonny)

 

AKAVAn ansiomerkkejä Kainuuseen

Kainuulaiset akavalaiset juhlistivat perjantaina 13.5.2010 kevättä perinteisessä Flooran päivän juhlassa, joka järjestettiin AKAVA Kainuun, Kajaanin ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston Kajaanin yliopistokeskuksen ja Kajaanin opettajankoulutusyksikön yhteistyönä.

Kainuu on Suomen ainoa maakunta, jossa Flooran juhla järjestetään koko korkeakoulujärjestelmän kattavasti. Osaamisen kehittäminen on vahvasti akavalainen tavoite, mutta se on ykkösasia myös koko maakunnan kehittämisessä: Kainuu voi menestyä vain korkeatasoiseen osaamiseen perustuen nyt ja tulevaisuudessa.

Juhlassa palkittiin ansioituneet kainuulaiset akavalaiset uurastajat, yliopistonopettaja Juha Vartiainen ja lastentarhanopettaja Tuija Koski. Tuija Koski toimii AKAVA Kainuun Työelämätyöryhmän puheenjohtajana ja Juha Vartiainen Työllisyys- ja innovaatiotyöryhmän puheenjohtajana.

Akavan ansiomerkki myönnetään tunnustuksena akavalaisesta työstä.

AKAVA Kainuu on 15 kainuulaisen akavalaisen järjestön yhteistyöelin ja se edustaa keskusjärjestö AKAVAA Kainuussa. AKAVA Kainuun keskeisimmät tehtävät ovat yhteiskunnallinen edunvalvonta muun muassa maakunnallisen strategiatyön kautta, työelämän kehittäminen sekä tiede- ja koulutuspolitiikka.

Akava Kainuu keskittyy yhteiskunnalliseen edunvalvontaan. Työsuhteisiin liittyvästä edunvalvonnasta vastaavat AKAVAn jäsenjärjestöt sekä AKAVAn neuvottelujärjestöt JUKO ja YTN. (Esko Pääskylä)

 


Päärynäpuut kukkivat saman aikaisesti Kajaanissa ja Tampereella.

 

 

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vaatii: opettajankoulutuslaitosten lakkauttamiset keskeyttävä

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vaatii, että opettajankoulutuslaitosten lakkauttamisaikeista luovutaan. – On järjetöntä lakkauttaa toimipisteitä tilanteessa, jossa olemme juuri saaneet uutta tutkimustietoa siitä, että opettajankoulutustarve on ennakoitua suurempi. Opettajankoulutusta pitäisi lisätä jopa 20 prosentilla, jotta päteviä opettajia riittäisi jokaiseen kouluun myös tulevaisuudessa. Lisäksi opettajien lukumäärää on nostettava, jotta saavutetaan yhteiskunnan asettamat laadulliset tavoitteet, mm. syrjäytymisen ehkäisyn suhteen, puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaa, jossa päätetään eri alojen aloittajamääristä. Myös Säätytalolla neuvotellaan koulutuspolitiikan linjoista, joten uudella hallituksella on mahdollisuus halutessaan ottaa kantaa opettajankoulutuksen tulevaisuuteen.

– Vetoan hallitusohjelmaneuvottelijoiden viisauteen, että he kirjaisivat tahdokseen suomalaisen opettajankoulutuksen pelastamisen ja edelleenkehittämisen. Heidän näkemyksensä voi hyvinkin ratkaista sen, mitä yliopistot tekevät ns. filiaalien suhteen, Luukkainen huomauttaa.

Edellinen eduskunta edellytti ministeriötä selvittämään opettajankoulutuksen tilan Kajaanin OKL:n lakkauttamispäätöksen takia.

– On järkevää katsoa ensin ministeriön selvitys sekä kehittämissuunnitelmaan tulossa olevat opettajankoulutuksen lisäystarpeet ja vasta sen jälkeen tehdä mahdolliset johtopäätökset. Vetoankin Itä-Suomen ja Tampereen yliopistoihin, että ne eivät tekisi vaillinaisin tiedoin peruuttamattomia päätöksiä.

Itä-Suomen yliopiston hallituksen odotetaan käsittelevän kesäkuun alun kokouksessaan Savonlinnan toimipisteen kohtaloa ja Tampereen yliopiston Hämeenlinnan toimipisteen siirtämistä Tampereelle.

Lisätiedot, puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872

Ensi pitäisi tutkia ja sitten vasta hutkia. Muistutukseksemme opettajankoulutustyöryhmän raportti vuodelta 2007, jossa perustellaan opettajankoulutuksen siirtotarpeita Itä- ja Pohjois-Suomesta.

 

Kampussoutu kauppatorilla – opeopiskelijat veivät voiton

Torstaina 12.5. järjestettiin jo perinteeksi muodostunut kampussoutu kauppatorin rannassa.


Opettajankoulutuksen henkilökunnan joukkue tuli
henkilökuntasarjassa hienosti hopealle.


Opettajankoulutuksen opiskelijoiden joukkue voitti opiskelijasarjan.

 

 

Muuttoja ja remonttia kampuksella

Kampuksen päärakennuksessa on koko kesän ajan putkiremontti ja vedet katkaistuna. Käyttöä haittaavia tekijöitä ovat meteli, pöly sekä vessojen käyttökielto. Päärakennuksen kaikkiin kerroksiin uusitaan vesijohdot jonka vuoksi seiniin poraillaan reikiä uusille putkille. Tämän vuoksi tietokoneet ja muut av-välineet on jouduttu purkamaan ja suojaamaan muovein.


Hallintorakennuksen henkilöstö muuttaa Intelliin viimeistään kesäkuun aikana.

 

 

 

Normaalikoulun kevätjuhla

Kajaanin normaalikoululla vietettiin 5.5. kellon 18 alkaen koulun kevätjuhlaa. Jälleen kerran esitykset olivat mainioita ja tilaisuus loistavasti järjestetty.

 

 

Kulttuuri-Sampo

Tämän vuoden Kulttuuri-Sampo keskittyy Kainuun suuriin kirjailija- ja kulttuurihahmoihin – Elias Lönnrotiin, Isa Aspiin, Eino Leinoon, Ilmari Kiantoon ja Veikko Huoviseen, heidän elinpiirinsä matkailullisestikin kiinnostaviin paikkoihin ja reitteihin sekä Kainuun kulttuuri- ja luontomatkailuun, joka on tällä hetkellä voimakkaassa nosteessa. Samat teemat sisältyvät Kainuun neljänteen kulttuurifoorumiin, joka pidetään Puolangalla 1.7.2011.

Kainuun kirjailijahahmojen merkitys on suuri paitsi kainuulaisesta – myös kansallisesta ja kansainvälisestä näkökulmasta. Esimerkiksi Lönnrot, Leino ja Kianto olivat universaaleja hahmoja, joita voidaan syystä pitää kansainvälisiin kirjallisuuden suuruuksiin verrattavina. Laatutasossa Asp ja Huovinen eivät jää jälkeen. Lönnrotin luoman Kalevalan vaikutus useiden maiden kansalliseeposten ja teosten syntyyn on tunnustettu, mikä on myös välillisesti luonut valtavan viihdeteollisuuden ja matkailuelinkeinon. Tämä ehtymätön aarre on Kainuussa suurimmalta osaltaan hyödyntämätön, vaikka kainuulaiset toimijat ovatkin tehneet asiassa pitkään työtä.

On aika elvyttää Lönnrot-reitit, joiden valmistelun käynnistivät 1990-luvun loppupuolella Maire Härkönen-Schwab ja Paula Hunziker ja joista valmistui Ingrid Seppin selvitys ”Kulttuurimatkoja Kalevalan lähteillä”. Selvitykseen on koottu kulttuuri- ja luontokohteita koko Kainuusta ja se tarjoaa oivallisen lähtökohdan ”Lönnrot-matkoille”. Yrittäjä Kirsi Kilpeläinen on pitkäjänteisesti kehittänyt kulttuuri- ja luontomatkailua koko Kainuussa Lönnrotin hengessä.

Elias Lönnrot -seura ja Kainuun Eino Leino -seura ovat ostaneet Kajaanin Paltaniemellä sijaitsevan Eino Leino-talon. Aikanaan Lönnrot omisti Hövelön torpan, jolla paikalla Leino myöhemmin syntyi. Leino on hyödyntänyt Lönnrotin luomaa Kalevalaa ja muuta tuotantoa omassa runoudessaan. Nyt nämä kaksi suurmiestä ovat päässeet saman katon alle Leinon syntymäkodin näköisrakennukseen. Lönnrot-seuran ja Leino-seuran yhteistyö kirjailijoiden elämäntyön ja tuotannon esittelyssä ja tuotteistamisessa on tiivistynyt, samaten Leino-talon, Paltaniemen ja Oulujärven seudun kulttuuri- ja luontomatkailun kehittäminen yhteistyössä Kajaanin kaupungin, Paltaniemen toimijoiden ja Oulujärven Jättiläisten kanssa.


Kainuulaista kulttuuriyrittäjyyttä ja -matkailua ovat pyrkineet osaltaan edistämään kesällä päättyvä Lapin yliopiston Kulttuuriyrittäjyyden kv. maisteriohjelma sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kainuun maakunta -kuntayhtymän tukema Lönnrot-seuran Kulttuuri-Kainuu -projekti. Jälkimmäinen on tähdännyt kulttuurin matkailulliseen tuotteistamiseen ja se onkin noteerattu tärkeäksi Kainuun verkostoitumishankkeeksi Matkailun Edistämiskeskuksessa MEK:issä.

Keskeiseksi uudeksi toimijaksi on noussut arkkitehti Erkki Vähämaan luotsaama Kainuun kulttuuriyhdistys. Keväällä 2010 perustetun kulttuuriyhdistyksen alaisuuteen on suunniteltu Kainuun kulttuuripalvelukeskusta, Kulttuuri-infoa, jonka tehtävänä on yhdessä taiteilijoiden ja kulttuurituottajien, -järjestöjen, -laitosten, kulttuuri- ja matkailuyritysten sekä viranomaisten kanssa tukea kulttuuritoimijoita, edistää hanke- ja rahoitusosaamista sekä kansainvälistymistä. Lähes kaikki Kainuun kunnat osallistuvat omarahoituksella hankkeeseen.

Kainuu poikkeaa useimmista maakunnista edukseen juuri vahvan kulttuuriperinteensä, -identiteettinsä ja -osaamisensa ansiosta. Verkostoitumalla ja yhdessä toimimalla saavutetaan parhaat tulokset. Yhteistyö ja toistensa tukeminen eivät vielä maksa mitään. (Lasse Lyytikäinen)

 


Tuomo Vilppola ojentaa 2.5. Marjatta Hautalalle merkkipäivän johdosta pienen
muistamisen talon puolesta.

 

 

 


Heti vapun jälkeen 2.5. työmatkalla odotti outo näky kun joku oli poistanut Kajaanin joesta pohjatulpan.

 

Aineisto (kirjoitukset ja kuvat) kesän 2011
lehteen 17.6. mennessä osoitteeseen
 kampuslehti(at)oulu.fi.


Sivut päivitetty 25.5.2011