TOUKOKUU 2007


Kajaanin yliopistokeskus vahvistaa tutkimuksen ja opetuksen painoalojaan

Kajaanin yliopistokeskuksen uusi johtokunta piti ensimmäisen kokouksensa Sotkamon Snowpoliksessa. Johtokunnassa ovat edustettuina kaikki yliopistokeskuksen toimintaan osallistuvat viisi yhteistyöyliopistoa (Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lappi ja Oulu), koordinoivan Oulun yliopiston tiedekunnat, yrityselämän ja alueen edustajat sekä henkilökunnan ja opiskelijaedustajat.

Yliopistokeskuksen johtajan, professori Juhani Suorttin mukaan Kajaanin yliopistokeskuksessa panostetaan opetuksen ja tutkimuksen laatuun määrän sijasta. Myös koulutustarjonta lisääntyy lähivuosina yhteistyöyliopistojen toimesta. Kuopion yliopiston elintarvikebiotekniikan maisteriohjelma alkaa Sotkamossa keväällä 2008 ja se vahvistaa myös biolaboratorion tutkimustoimintaa. Uutena yhteistyömuotona suunnitellaan sotilaslääketieteen erikoistumisopintoja osana Kainuussa tapahtuvaa lääketieteellisen koulutuksen toimintamallia.

.

Uusia professuureja vuoteen 2009 mennessä käynnistyy muun muassa elintarvikebiotekniikan, liikuntateknologian, biomittauksen, liikuntakasvatuksen ja erityispedagogiikan tieteenaloilla. Osa professuureista järjestetään Sotkamon kunnan ja Kajaanin kaupungin rahoituksella.


Tiedotustilaisuudessa yliopistokeskuksen tutkimus- ja koulutustoimintaa
esittelivät kehitysjohtaja Jouko Käsmä, professori Risto Myllylä, yliopistokeskuksen
johtaja, professori Juhani Suortti sekä tutkimusjohtaja Vesa Linnamo.

Yliopistokeskuksen yhteistyöyliopistojen yhteisenä tavoitteena on kansallisen ja kansainvälisen monitieteisen huippututkimuksen vahvistaminen, erityisesti liikuntateknologian, mittaustekniikan, biotieteiden ja tietojenkäsittelytieteiden tutkimuksessa ja koulutuksessa. Vapautuvia resursseja suunnataan tutkimuksen ja opetuksen vahvistamiseen yliopistokeskuksen painoaloilla. Yhteistyön kehittäminen Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa jatkuu. (Juha Vartiainen)

 

 

Kajaanin opettajankoulutusyksikön hakijamäärä kasvoi viime vuodesta yli 100 hakijalla

Hakijamäärä Kajaanin opettajankoulutusyksikköön kasvoi viime vuodesta 124 pyrkijällä. Hakijoita 1–3 sijoilla oli Kajaaniin yhteensä 983 (viime vuonna 859). Koko maassa opettajakoulutukseen haki 6066 henkilöä (viime vuonna 4239). Tämänvuotisista hakijoista miehiä oli 23,2 %.

Opiskelijavalintojen ensimmäinen vaihe, VAKAVA-koe pidettiin koko maassa 7.5. kello 14–16. Pyrkijät osallistuivat kokeeseen siinä oppilaitoksessa, jonka olivat merkinneet ensimmäiseksi hakutoiveekseen. Kajaanissa kokeeseen osallistui 305 pyrkijää. Pääsykokeet jatkuvat kesäkuun 5.–6. päivinä, jolloin VAKAVA-kokeen pistemäärän mukaan kutsutaan valintojen toiseen vaiheeseen 180 pyrkijää. Toiseen vaiheen muodostavat haastattelu ja vapaaehtoinen näyte, jonka Kajaanissa voi antaa liikunnassa tai matematiikassa. Aloituspaikkoja luokanopettajakoulutuksessa Kajaanissa on 60. (Anja Hongisto)

 

 

Mullistava elämänmuutos Tokion ydinkeskustasta Kajaanin yliopistokampukselle

Kuluneen opiskeluvuoden aikana olet hyvällä tuurilla saattanut törmätä kampuksemme japanilaisvahvistukseen Ryoko Onoderaan. Tämä hyväntuulinen tohtoriopiskelija puurtaa lähes päivittäin väitöskirjansa kimpussa omalla työpisteellään yliopistokampuksen Silmussa. Sieltä itsekin bongasin hänet ensimmäisen kerran vasta kuluvalla kevät lukukaudella, vaikka hän on sulostuttanut kampustamme jo viime lokakuusta saakka. Ensivaikutelmani hänestä oli iloinen, ystävällinen ja kohtelias sekä äärimmäisen huumorintajuinen. Käsitykseni hänen luonteestaan vahvistui entisestään, kun sain tämän mieluisan tehtävän esitellä hänet muillekin opiskelijoille ja opettajille Kampuslehden välityksellä.

Ryoko on kotoisin Japanin pääkaupungista Tokiosta, jonka vilskeessä hän on viettänyt yli kolmekymmentä vuotta eli käytännössä koko elämänsä. Kehityspsykologian opinnot paikallisessa yliopistossa, Waseda Universityssa, mahdollistuivat ainoastaan vanhempien taloudellisella tuella. Opiskeluaikana opiskelijavaihto ei tullut kysymykseenkään, koska se olisi pitänyt kustantaa kokonaan itse. Ryokolla oli onnea, koska hänelle tarjoutui mahdollisuus työskennellä kotiyliopistossaan ATK-tukihenkilönä sekä myöhemmin myös yliopisto-opettajana opintojensa ohessa. Jatkuva työnteko mahdollisti kalliin opiskelun sekä jatko-opintojen kustantamisen. Yliopisto-opettajana toimiminen tohtoriopintojen ohella tarjosi mahdollisuuden väitöskirjatutkimuksen laajentamisen eri puolille maata, ja lisäksi Ryoko pystyi vihdoin haaveilemaan opinnoista ulkomailla.

Hyvän ystävänsä ja neuvonantajansa professori Kiyotaka Miyazakin avulla Ryoko selvitti mahdollisuuksiaan tehdä väitöskirjaansa ulkomailla. Englannin kielen takia hänen haaveenaan oli saada paikka joko Iso-Britanniasta tai USA:sta. Lopulta sopiva neuvonantaja ja stipendi löytyivät kuitenkin "Kiyon" avustuksella Suomesta, ja siten Ryoko päätyi työstämään väitöskirjaansa Kajaanin yliopistokeskukselle professori Pentti Hakkaraisen ohjaukseen. Tällä hetkellä Ryoko keskittyy japanilaisissa vanhainkodeissa keräämänsä dementiapotilaisiin liittyvän tutkimusaineiston analysointiin.

Saavuttuaan lokakuussa 2006 ensimmäistä kertaa elämässään ulkomaille Suomeen, Ryoko ei tiennyt Suomesta muuta kuin muumit, saunan, joet ja Helsingin. Kajaanissa ensimmäisen kulttuurishokin aiheutti järkyttävä pakkanen, joka ylitti mielikuvituksen. Ryoko ei voinut ymmärtää, miten suomalaiset tarkenivat pakkasella samanlaisella vaatetuksella kuin hänkin. Vasta myöhemmin hänelle selvisi, että suomalaiset ovat taitavia kerrospukeutujia, ja pian hänkin oppi käyttämään tuplasukkia.

Nyt seitsemän Suomessa vietetyn kuukauden jälkeen Ryoko kertoo viihtyvänsä Kajaanissa ihan hyvin vaikka eläminen täällä vaatii vieläkin sopeutumista. Suurin muutos hänen elämässään Kajaaniin saapumisen jälkeen on ollut aika itselle ja omille ajatuksille. Japanissa työpäivät ovat paljon pitempiä ja kiireisempiä, eikä aikaa jää ajattelulle tai perheelle. Suomeen tultuaan Ryoko on alkanut välittämään ajasta ja siitä, kuinka kauan hän saa viipyä tällä planeetalla. Vaikka hän ikävöi kovasti perhettään, hänellä on hyvä ja kiireetön olo. Hyvä niin, koska hänellä on edessään näillä näkymin vielä 2–3 vuotta väitöskirjatutkimusta Suomessa.

Ryoko odottaa innolla Suomen kesää, josta hän on kuullut paljon hyvää muutamalta hyvältä kajaanilaiselta ystävältään. Täällä luonto on lähellä ja se on Ryokolle tärkeää. Hänen mukaansa hänen kotikaupungissaan Tokiossa tuskin näkee pilviäkään. Kajaanissa hän on mielestään oppinut myös käyttämään avarammin katsettaan kuin kotona miljoonakaupungin vilinässä, missä ihmiset kulkevat aina kiireisinä "laput silmillä".

Kotimaastaan Ryoko ikävöi erityisesti perhettään, ystäviään, japanilaista ruokaa sekä yliopiston ja kirjaston pitkiä aukioloaikoja. Kajaanissa hän ei mielestään ole tutustunut juurikaan opiskelijoihin, koska hänen työnsä täällä on pääasiassa itsenäistä tutkijantyötä. Häntä harmittaa erityisesti iso kielimuuri, ja se ettei hän vähäisestä suomenkielen opiskelustaan huolimatta pysty kommunikoimaan paikallisten kanssa. Englanninkielisessä maassa asiat olisivat paremmin sen suhteen. Hänen mielestään keskustelun syntymistä ei helpota myöskään se, että suomalaiset ovat luonteeltaan yhtä pidättyväisiä ja ujoja kuin japanilaisetkin.

Tulevaksi kesäksi Ryokolla ei ole erityisiä suunnitelmia. Hän on päättänyt vierailla kotonaan vasta talvella, mutta odottaa innolla japanilaisten ystäviensä vierailua Kajaanissa ensi kesänä. Kesällä hän aikoo nauttia suomalaisesta suosikkiherkustaan juustoleivästä ja saunoa kovasti. Tulevaisuuden suunnitelmiin ja haaveisiin kuuluu kotona vierailu, jolloin Ryoko haluaa koko sydämestään kiittää perhettään ja ystäviään, erityisesti omia vanhempiaan heidän kyltymättömästä tuesta ja kärsivällisyydestä. Kun hän jonakin päivänä saa väitöskirjansa valmiiksi, hän haluaa työskennellä kotimaassaan paikallisessa yhteisössä ja pyrkiä aktivoimaan vuorovaikutusta japanilaisten vanhusten, aikuisten, nuorten ja lasten välillä. Hänen mielestään kiireisessä Japanissa lähimmäisen kunnioitus meinaa unohtua sekä ihmiset muuttuvat koko ajan itsekkäämmiksi ja samalla tuntevat olonsa yksinäiseksi.

 

Lopuksi Ryoko kertoo nähneensä unta, jossa hän vieraili Japanissa suomalaisten ystäviensä ja opettajiensa kanssa. Hän toivoo kovasti, että uni olisi mahdollista toteuttaa jonakin päivänä. Hänen mielestään kaikki ovat olleet hyvin ystävällisiä ja avuliaita Kajaanissa, hän haluaisi puolestaan kutsua heidät vieraiksi kotiinsa ja esitellä omaa kaunista kotimaataan. Tämä lämminhenkinen ele lämmittää varmasti kaikkien hänen kanssaan tekemisissä olevien mieltä, mutta myös uudet tuttavuudet ovat tervetulleita! (Liisa Suutarinen)

 

 

Professori Juhani Suorttista Venäjän pedagogisten ja yhteiskuntatieteiden akatemian jäsen

Kajaanin yliopistokeskuksen johtaja, professori Juhani Suortti on valittu Venäjän pedagogisten ja yhteiskuntatieteiden akatemian jäseneksi (The Academy of Pedagogical and Social Sciences). Akatemian akateemikon diplomin Suortti otti vastaan Moskovassa 27.4.2007. Samassa yhteydessä järjestettiin akatemian Venäjän sisäistä siirtolaisuutta ja siihen liittyviä yhteiskunnallisia ongelmia käsittelevä seminaari, jossa oli noin 300 osanottajaa.

300 huippututkijatäysjäsenestä koostuvan akatemian ideana on koota alan huippututkijoita eri maista. Poliittisesti riippumaton akatemia on perustettu vuonna 1991. Akatemian kiinnostuksen kohteina ovat muun muassa innovatiivinen koulutus sekä korkeakoulutus. (Nikolai Veresov)

 

 

Didaktikot kokoontuivat Otavassa

Kustannusosakeyhtiö Otava kutsui 21.5. opettajankoulutusyksiköiden äidinkielen ja kirjallisuuden sekä alkuopetuksen didaktikot kevättapaamiseen. Aiheena olivat äidinkielen ja kirjallisuuden uudet oppikirjat sekä niiden työstäminen. Jokainen opettajankoulutusyksikkö esitteli omaa äidinkielen ja kirjallisuuden sekä alkuopetuksen opetustarjontaansa. Paikalla oli lähes kaksikymmentä didaktikkoa viidestä eri yksiköstä.


Otavan tuotepäällikkö Kimmo Mustonen on valmistunut Kajaanin 
opettajankoulutusyksiköstä luokanopettajaksi. Hän on toiminut luokanopettajana
ja koulun johtajana pääkaupunkiseudulla. Didaktiikan lehtori Kauko
Komulainen (oik.) työskentelee tällä hetkellä Helsingin yliopiston soveltavan
kasvatustieteen laitoksella.

Kajaanilaisittain ilahduttavaa oli havaita, että yksiköstämme valmistuneet maisterit ovat löytäneet opettajauransa lisäksi töitä myös kirjankustantajien leivistä. Tapahtuman koollekutsujana toimi perusopetusosaston tuotepäällikkö Kimmo Mustonen. (Juha Vartiainen)

 

 

Motor Behavior -konferenssi Jyväskylässä 35.5.2007

Jyväskylässä järjestettiin tänä vuonna toisen kerran Motor Behavior -konferenssi, joka keräsi paikalle yli 200 alan kansainvälistä ja kotimaista tutkijaa, liikunnanopettajaa, valmentajaa ja eri lajiliittojen edustajaa. Kajaanin yliopistokeskus oli tänäkin vuonna hyvin edustettuna konferenssissa. Professori Timo Järvilehto piti luennon aiheesta "Anticipation as main principle of brain function and learning of skills" ja tutkija Nikolai Veresov aiheesta "What motor skills studies could bring to fundamental psychology?".


Vasemmalla ylhäällä Matti Nissinen, Marko Hänninen ja Tero Tikkanen.
Vasemmalla alhaalla Kyösti Koskela ja Veli-Matti Nurkkala.

Lisäksi esiteltiin monipuolisesti posterein Psykologian tutkimusyksikössä, SkilLabissa käynnissä olevia ja valmistuvia tutkimuksia. Tohtoriopiskelija Matti Nissinen esitteli pesäpallopeliin liittyvää tutkimustaan, Marko Hänninen ja Tero Tikkanen esittelivät jalkapalloaiheisia tutkimuksiaan, sekä Veli-Matti Nurkkala tutkimustaan fyysisen aktiivisuuden ja lukukokemuksen yhteydestä lukemisprosessiin.

Konferenssin parasta antia olivat tieteellisen tutkimuksen ja ruohonjuuritason tekijöiden väliset keskustelut muun muassa ennakoinnin merkityksestä motoristen toimintojen oppimisessa ja hallinnassa, taitojen opettamisesta, lasten motoristen taitojen kehittymisestä sekä huippu-urheilijoiden motoristen taitojen valmennuksesta. (Veli-Matti Nurkkala)

 

 

Kirjallisuuden teemapäivä normaalikoululla

Perjantaina 20.4.2007 vietettiin Kajaanin normaalikoululla kirjallisuusaiheista teemapäivää. Päivän toteuttamisesta vastasivat 24 KOKY:n opiskelijaa äidinkielen opettaja Teija Rääpysjärven johdolla. Kajaanin normaalikoululta teemapäivän vastaavana toimi luokanlehtori Kirsi-Marja Lukkari. Teemapäivän tavoitteena oli tukea ja toteuttaa koulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettamista sekä kannustaa oppilaita lukuharrastuksen ja sanataiteen pariin.

Seuraavassa on luokan 3a oppilaiden kirjoittamia ajatuksia teemapäivästä:

Sanataiteen teemapäivä
Haamulinnan vahtimestari, Herbert Höpön kodinhoitaja, Emma ja professori Saraste innostivat Kajaanin normaalikoulun oppilaita kirjallisuuteen. Haamulinnan vahtimestari kertoi haamurunoudesta, Emma tarinoi viikinkiajasta, Herbert Höpön kodinhoitaja tarvitsi oppilaiden apua rikoksen selvittämisessä ja professori Saraste luennoi 3–4-luokkien oppilaille järjestetyssä seminaarissa autorunoudesta.


Haamulinnaan mentiin silmät sidottuina.

Teemapäivä oli mielestämme mukava. Haamulinnan vahtimestarin luona oli hauskaa kirjoittaa kummitusrunoja. Myös Herbert Höpön kodinhoitajan arvoitustehtävät olivat hauskoja. Emman viikinkitarina oli mukava, vaikka aluksi emme ymmärtäneet ruotsin kielestä yhtään mitään. Sarasteen luento ei alkuun ollut kovin kiinnostava, mutta lopuksi jo nauratti.

Mikäs sen mukavampaa kuin käydä kolmessa erilaisessa paikassa yhden päivän aikana!
Väinö Juntunen 3a Veera Kemppainen 3a

KAUK-päivä
Professori Saraste piti puheen autorunoudesta. Hän puhui myös koneromantiikasta. Päivässä käsiteltiin kirjallisuutta.

KAUK-päivää, eli kirja astuu ulos kansistaan, vietettiin normaalikoulussa 20.4.2007. Järjestäjinä olivat KOKY:n opiskelijat ja heidän opettajansa Teija Rääpysjärvi. Päivä järjestettiin, koska 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat halusivat ottaa tuntumaa opetukseen. Ohjelmaa oli paljon, mm. monta työpajaa (3 x 45 min). Päivä oli mielestämme hauska, koska siellä oli niin hullunkurisia sattumuksia.

Valtteri Juntunen 3a Julia Karjalainen 3a Leevi Kemppainen 3a Joona Tuominen 3a

Kirja astuu ulos kansistaan
Perjantaina 20.4.07 oli hulinaa Kajaanin normaalikoulussa. Muun muassa haamulinna, rikos jne. Lisäksi professori Saraste piti höpsön luennon autorunoudesta.

Kirja astuu ulos kansistaan (KAUK) -päivää vietettiin 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoiden ohjaamana. Päivän aikana koulussa tapahtui mm. hypittiin menneisyyteen ja haamulinnassa piti sepittää runoja rikkinäiseen runogeneraattoriin. Päivän tarkoituksena oli innostaa lukemaan ja kertoa oppilaille kirjoista. Päivään osallistuivat kaikki normaalikoulun oppilaat ja opettajat.


Haamulinnan vahtimestari.

Teemapäivä oli meidän molempien mielestä hyvä, koska se oli niin mielenkiintoinen.
Tuure Kinnunen 3a Valtteri Kössö 3a

 

 

Hyvät unkarilaiset ystävät

Kuvataiteilija Josef Albers on korostanut kirjoituksissaan taiteen kokemuksellisuutta. Hän kirjoittaa: Taide ei ole esine, vaan kokemus. Kyetäksemme tajuamaan sitä, meidän täytyy ottaa se vastaan. Sen vuoksi taide on siellä, missä taide tarttuu meihin kiinni.

 

Tuo mahdollisuus kokemuksiin meille tuli Erasmus-vaihtokorkeakoulussamme Nyíregyházassa, jossa järjestimme unkarilaiskollegoidemme kanssa suomalaisten ja unkarilaisten opiskelijoiden taidenäyttelyn korkeakoulun päärakennuksen aulassa. Ajatus opiskelijoidemme yhteisestä näyttelystä syntyi unkarilaisten opettajien viimesyksyisen Kajaanin vierailun aikana. Opiskelijat ja opettajat ovat tehneet paljon työtä näyttelyn eteen ja nyt oli nauttimisen aika tämän yhteistyön hedelmistä.

Kuvataiteen yksi hienous on se, että sen katsominen, tulkinta ja ymmärtäminen eivät rajoitu käyttämäämme kieleen. Kuvista voi siis nauttia niin unkarin-, englannin-, liettuan- kuin suomenkielinen. Taiteen kieli on yleismaailmallista. On mukava todeta, että yhteistyömme on tämän näyttelyn lisäksi saanut myös muita muotoja. Esimerkiksi Erasmus-vierailuamme edeltävällä viikolla ohjasin Kajaanissa kahden unkarilaisen vaihto-opiskelijan, Timin ja Leilan, akryylimaalaustyöskentelyä. Erityisen arvokasta yhteistyössämme on, että se on jalkautunut opiskelijoiden tasolle.

Esillä olleiden suomalaisopiskelijoiden tekemien grafiikan töiden lähtökohta on ollut vapaamuotoinen ja ne on tehty perinteisillä taidegrafiikan menetelmillä. Teokset ovat akvatintoja, etsauksia ja mukana on myös muutama monotypia. Teoksien tekijät ovat luokanopettajiksi opiskelevia. Lopuksi suuri kiitos kaikille, jotka mahdollistivat tämän näyttelyn. Olemme iloisia ja tyytyväisiä tästä näyttelystä sekä pitkää jatkuneesta yhteistyöstä yliopistojemme välillä. Toivon ja uskon, että yhteistyömme jatkuu ja saa tulevaisuudessa myös uusia muotoja. (Matti Lukkari)

 

 

Opinnäytetöiden palkitseminen

Hyvä vastaanottaja, kiitos osallistumisesta Nuoren Suomen lasten ja nuorten liikunnan alan opinnäytetyö -kilpailuun. Olemme valinneet palkitsemiskriteerien perusteella kolme kriteerit parhaiten täyttävää työtä, jotka ovat seuraavat: Tunnustuspalkinto (800 € + Silja Linen risteily) Karvonen Tiina, Rahkola Armi. Seitsemännen ja yhdeksännen luokan oppilaiden liikunnan harrastamisen ja liikuntaa harrastamattomuuden motiivit 1980-luvulla ja 2000-luvulla. Rauman opettajankoulutuslaitos, Turun yliopisto

Kunniamaininnat (200 € + Silja Linen risteily) Timonen Päivi, Tornberg Markus. Kaikille yhteinen koulu – oppilaiden osallistuminen heterogeenisessa 7-luokan poikien liikuntaryhmässä. Liikuntatieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto. Hietala Sanna, Tolonen Susanna. Tunnetaitojen kehittäminen esiopetuksessa liikunnan avulla. Kajaanin opettajankoulutusyksikkö, Oulun yliopisto Lämpimät onnittelut palkittaville ja kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille!

Palkitsemistilaisuus
Palkinnot luovutetaan saajille Nuoren Suomen kevätkokouksen yhteydessä maanantaina 4.6. kello 10–12 Sokos Hotel Pasilassa (Maistraatinportti 3, 00240 Helsinki). Lisätietoja antaa Marko Kantomaa (09) 3481 2017 marko.kantomaa(at)nuorisuomi.fi. (Anneli Pönkkö)

 

 

Kevät herkistää kesälle

Oletko tullut ajatelleeksi, miten tärkeitä kevään ja tulevan kesän merkkejä ovat kukat. Sinivuokot aloittivat kukintansa jo huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa oli näsiän ja valkovuokkojen vuoro. Myös hedelmäpuut tuovat elämyksiä Kajaanin kampukselle. Viime kesänä istutetut opettajankoulutuksen 105-vuotisjuhlapuut – kaksi päärynäpuuta – aloittivat kukintansa kuluneella viikolla. Kuinkahan moni on työkiireiltään ehtinyt huomata nämä yliopistokeskuksen kirjaston edessä olevat isokukkaiset päärynäpuut? Myös omenapuiden kukinnasta näyttäisi tulevan tänäkin keväänä runsas.

Kampuksen vanhin – yli 70-vuotias – omenapuukin hallintorakennuksen läheisyydessä höristelee kukintojaan. Kesän edetessä myös tuomet, pihlajat sekä syreenit tuovat oman tuoksu- ja värimaailmansa kampuksella työskentelevien iloksi. Voi tätä värien ja tuoksujen huumaa! Kamerat esiin ja tallentamaan! (Juha Vartiainen)

 

 

Kajaanin runoprinssit ja runoprinsessat on valittu

Ongelmaiset ilvekset, kameli kemelit, prinsessat, paksut rouvat, runokoira Pentit, akat ja kissat, nimettömät elefantit, jenkit ja muotitietoiset dinosaurukset valtasivat opettajankoulutusyksikön seminaarisalin 18. päivä toukokuuta. Kyseessä ei ollut outojen otusten päiväkahvikekkerit, vaan Kajaanin alakoulujen Runoprinssi ja runoprinsessa -katselmus. Jokainen reipas lausuja oli löytänyt itsensä tammikuussa kouluille lähetetyistä runoista. Kukaan ei enää katselmuksen jälkeen kysellyt Jukka Itkosen Anne (Joko-Tain) tavoin: Jospa minä tämän kerran olisinkin Joko? Tai olisinko Tai? Vai olisinko edelleenkin pelkkä Joko-Tai?

Katselmukseen osallistui oppilaita kahdeksalta alakoululta. Koulut olivat jo aiemmin huhti- ja toukokuussa karsineet koulujensa edustajat 1.–3.-luokkalaisten ja 4.–6.-luokkalaisten sarjaan. Kainuun lausujien puheenjohtaja Lea Suopelto, Kajaanin teatterin näyttelijä Vesa Kaikkonen ja Kajaanin opettajainkoulutusyksikön opettaja Teija Rääpysjärvi antoivat oppilaille palautetta heidän lausuntaesityksistään RUNO-kriteeristön avulla.

Oppilaille jaetuissa kunniakirjoissa oli muutama sana palautetta jokaiselle oppilaalle. Raati kiitti ennen kaikkea oppilaiden rohkeutta esiintyä: kaikkien esiintyjien ääni kuului ja jokainen muisti runonsa ilman papereita. Ohjeeksi jatkoesiintymisiä varten yleispalautteessa sanottiin, että lausuessa on tärkeä miettiä, mitä runossa sanotaan ja antaa sen kuulua äänessään. Myös kuulijoille on annettava aikaa ymmärtää sanoma, mikä onnistuu parhaiten taukoja pitämällä. Opettajien palautteessa raati kiitti opettajia siitä, että he olivat tukeneet lasten osallistumista kulttuurikatselmukseen. Opettajat saivat myös ohjeistusta siihen, kuinka lasten kanssa voi syventää runojen tulkintaa.

Palauteraati oli työskentelyssään yksimielinen: runoprinsessaksi kruunattiin Soidinsuon koulun 4.-luokkalainen Iida Kyllönen, ja runoprinssiksi nimettiin Lohtajan koulun 4.-luokkalainen Jouni Lammi. Kuninkaalliset nähdään esiintymässä kesän Runoviikolla. Osallistujien tasaväkisyyden vuoksi kunniamainintojakin haluttiin jakaa. Kainuun Eino Leino -seuran lahjoittaman kirjan saivat 1.-luokkalainen Antti Tolonen (Soidinsuo), 5.-luokkalainen Tessa Partanen (Keskuskoulu) ja 6.-luokkalaiset Tiia Kinnunen (Kirkkoaho) ja Elina Karjalainen (Hauhola).

R – reippaus ja rohkeus – äänenkäyttö – ilmeikkyys – runon osaaminen ilman paperia
U – ulkoinen vaikutelma – eleet – yleisön huomioon ottaminen – katsekontakti 
N – näyttämön käyttö – liikehdintä – havainnollistaminen 
O – omaperäisyys – esiintyjän omat vahvuudet ja persoonallisuus
(Teija Rääpysjärvi)

 

 

Avoin yliopisto tiedottaa yliopistokeskuksen sivuilla

Oulun yliopiston mukaiset avoimen yliopiston opinnot löytyvät www.kajaaninyliopistokeskus.oulu.fi – toiminta – avoin yliopisto linkin alta. Kesän opinnot on päivitetty sivustolle ja syksyn opinnot kesäkuun aikana, sen jälkeen kun tiedekunnat lopullisesti varmistavat tutkintovaatimuksensa ensi lukuvuodelle. Opinnot alkavat pääsääntöisesti syyskuussa. Avoimen yliopiston tarjontaa on seuraavalle lukuvuodelle lisätty, eli tarjontaa on eri tiedekunnista. Opettajankoulutusyksikön opiskelijat saavat ottaa opintoja myös avoimen yliopiston tarjonnasta, mutta maksullisuus tai maksuttomuus riippuu jo suoritetuista kokyn tarjoamista opinnoista. Niistä lisää infoista, ehdot voivat muuttua vuosittain. Muiden yliopistojen avoimen yliopiston tarjonta on tutuilla nettisivuilla www.kajaaninyliopistokeskus.oulu.fi.

Tiedote lukuvuoden 20072008 avoimen yliopisto-opinnoista

 

 

Sakari Harjulle kampuksen pituushyppyennätys

Liikunnan sivuaineopintojen yleisurheiluviikolla opiskelijat pääsivät harjoittelemaan erilaisia tapoja opettaa tyypillisimpiä kenttäurheilulajeja. Pituushyppykerralla osa opiskelijoista kokeili hypätä omia maksimituloksiaan. Kolmannen vuosikurssin opiskelija Sakari "Saku" Harju hätyytteli kuuden metrin rajaa hyppäämällä 585 (cm). Liikunnan lehtori Uolevi Mustikkamaa kommentoi Harjun ensimmäistä, 560 kantanutta hyppyä seuraavanlaisesti: "Muistini mukaan yksi kovimpia tuloksia tällä koululla". Harjun toisella hypyllä mittamiehet ilmoittivat tuloksen 585, jonka Mustikkamaa epäili olevan kovimman mitatun tuloksen hänen opettajankouluttajavuosinaan. Sprinttihiihtäjänä paremmin tunnettu Harju itse oli vaatimaton hirmuloikan jälkeen: "Olisi pitänyt mennä yli kuusi metriä". (Aleksi Kortelainen)


Sakari Harju on monipuolinen urheilijanuorukainen.

 

 

Opiskelijat salibandyturnauksissa

Kajaanin opettajankoulutusyksikön opiskelijat jatkoivat perinteisiä turnausmatkojaan salibandykentille. Pääsiäisenä joukkue matkasi Nurmeksen turnaukseen ja vajaata kuukautta myöhemmin KOKY:n tiimi osallistui Kajaanissa järjestettyyn Kainuu Cuppiin.

Nurmeksesta hopeaa
Nurmeksen salibandyturnaukseen KOKY:n joukkue osallistui jo neljännen kerran peräkkäin. KOKY:n joukkue koki jo ennen turnausta menetyksiä, kun sohvatyynyäkin pehmeämmät kädet omaava Olli Hietajärvi ja mailaliero Janne Rytilahti suunnistivat Pohjois-Karjalan sijaan Suomussalmelle pilkille.

Koky aloitti pelit vakuuttavasti. Ensimmäisessä pelissä kaatui pelityylin perusteella metsureista koostunut Sopupeli lukemin 6–2. Merkittävää ottelussa oli manageri Aleksi Kortelaisen syöttöpinnat, joista ainakin puolet tuli puhumalla. Toisessa pelissä kivenkova KHY jäi hyvin pelanneen KOKY:n jalkoihin tuloksen ollessa 1–3 ja kolmannessa pelissä Seriffit hävisivät KOKY:lle 9–1. Viimeisessä pelissä KOKY hoiteli vielä nimestään huolimatta nuorekkaan Konkarit All Starssin. KOKY:n tehomiehinä pitkäperjantaina häärivät Janne "Ässä" Peltoniemi ja paremmin Faabio Fitness -nimellä tunnettu Henrikki Heikkinen.

Toisena päivänä käydyt pudotuspelit alkoivat KOKY:n kannalta välieräottelulla Kurkoja vastaan. Kurkot aloittivat ottelun terävästi pakkiparin Kortelainen-Kanniainen nukkuessa ruususen unta, maalivahti Mikko Hakkarainen oli puolustuksen sekoillessa voimaton. Onneksi Koky heräsi ottelun toisessa erässä pelaamaan takomalla kolme maalia. Jälleen kerran KOKY:sta onnistuivat Ässä Peltoniemi ja Faabio Fitness. Loppulukemat 3–1 olivat oikeutetut ja odotetussa finaalissa vastaan asettui moninkertainen turnausvoittaja Team Obotta. KOKY aloitti finaalin napakasti tekemällä avausmaalin, mutta tämän jälkeen Obotta meni menojaan voittaen ottelun 8–4. Turnaushopean myötä opiskelijat saivat kuitenkin matkaansa järjestävän urheiluseuran sukat ja kesän rientoihin tennispallot. Fysiikkavalmentaja Juha-Matti Kanniaisen johdolla joukkue palkitsi turnauksen palkintojen jaossa KOKY:n pitkäaikaisen managerin Aleksi Kortelaisen stipendillä ja komealla kunniakirjalla.

KOKY:a Nurmeksessa edustivat Muhokselta turkkivaatetuksessa saapuneet Jari-Pekka "Lunkki Late" Varjonen ja Petri "hiihtäjä" Suojoki. Heidän lisäkseen Hands Upin lainaamia pelipaitoja kantoivat Janne Huotari, Juha-Matti Kanniainen, Mikko Hakkarainen (mv), Aleksi Kortelainen, Janne Peltoniemi, Henrikki Heikkinen ja Sami "Davydov" Tillman.

Kahvikolon tähdet:
*** Janne Peltoniemi. Onko hän Pata-ässä, arpa-Ässä, Ritari Ässä, Porin Ässä vai Opel Vectra 1.6 S? Ei, hän on Peltsi-Ässä. Kivenkova pelimies naputti vakuuttavat tehot ja kamppaili turnauksen parhaan pelaajan tittelistä. Miehellä on fysiikka kuin nuorella Petri Keskitalolla ja maalintekovainukin kohdillaan!

** Henrikki Heikkinen. Pari vuotta syvissä vesissä uinut Faabio Fitness löysi heti ensimmäisestä kosketuksestaan lähtien uskomattoman maalivainun. Joukkueen ikänestori näytti nuoremmilleen, että se on kokemus mikä puhuu tosipeleissä.

* Petri Suojoki. Mies, jota luullaan milloin turkkilaiseksi, milloin hollantilaiseksi. Salibandytaidoiltaan kuitenkin Suomen ellei Ruotsin tasoa. Joukkueenjohto toivoo Suojoesta KOKY:n seuraavaa maalitykkiä. Nurmeksen turnaus osoitti, että potentiaalia on.

Pedaköökkipelaaja: Jari-Pekka Varjonen. Ykkösdivisioonakarsintojakin jauhanut Varjonen oli selkeästi joukkueen nelospakki, kovemmassa vireessä olivat niin Kanniainen, Huotari kuin itse managerikin. Onneksi on kesä aikaa treenata!

Kainuu Cuppia jäähyväistunnelmissa
Vappua edeltävänä viikonloppuna (pe–su) 24 joukkuetta kerännyt Kainuu Cup alkoi KOKY:n osalta erittäin mukavasti, kun Eduskunnan Tiernapojat taipuivat KOKY:lle. Toisessa ottelussa vastus oli naksua kovempi. Pallo Hukassa hallitsi peliä, mutta KOKY roikkui pelissä mukana loistavasti pelanneen maalivahti Jaakko Kelton voimin. Puolustaja Aleksi Kortelaisen totaalinen onnenkantamoinen vei Kokyn jopa 1–0-johtoon, mutta aivan ottelun loppuun asti johto ei kestänyt ja näin ottelu päättyi 1–1.

Toisena päivänä KOKY kone yskähteli pahasti ja näin Keskiviikon Sählyvuoro vei tärkeän ottelun 4–1. Toisessa ottelussa KOKY oli edelleen "purjeessa", kun vastassa ollut Rookies meni jo 3–0-johtoon. Viimeiset viisi minuuttia ilman maalivahtia pelannut KOKY nousi kuitenkin upeasti 3–3:een. Sankarina toimi hurjassa vireessä muutenkin ollut Henrikki "Faabio Fitness" Heikkinen. Myös yleisön oiva tuki auttoi KOKY:a uskomattomassa nousussa.

Sunnuntaina pelattu viimeinen ottelu oli pudotuspelipaikan menettäneelle KOKY:lle pelkkää kosmetiikkaa. SST kaatui kuitenkin selvin lukemin Juha-Matti Kanniaisen toimiessa kapellimestarina. Näin moni KOKY:a neljä vuotta edustanut pelaaja pääsi pakkailemaan muuttokuormiaan ja siirtymään uusien haasteiden pariin niin pelikentillä kuin siviilielämässäkin.

Kainuu Cupissa kampuksen väestä KOKY:a edustivat Annu Tyyskänen, Ulla Aho-Pynttäri, Aleksi Kortelainen, Janne Huotari, Juha-Matti Kanniainen, Juha-Matti Rantala, Janne Rytilahti, Jaakko Keltto (mv), Antti Karhu ja Henrikki Heikkinen.

Kahvikolon tähdet:
*** Juha-Matti Kanniainen. Alakerran fyysisen pelin liideri näytti, miksi miestä ei ole näkynyt neljään vuoteen luennoilla. Päivittäinen pallollisen pelin kehittäminen tuotti tulosta viimeisenä opiskeluvuonna ja jäähyminuuttien sijasta tilastoihin kirjautuivat kovat teholukemat.

** Jaakko Keltto. Uskomattomia liimauksia ja huippupelastuksia esittänyt Keltto oli KOKY:n parhaimmistoa läpi turnauksen. Torjui viidessä pelissä 153 laukausta. Kari Lehtosmainen koko ja nuoren Jarmo Myllyksen refleksit. Pelasi itselleen takuuvarman ykkösvahdin paikan tulevan vuoden turnauksiin.

* Henrikki Heikkinen. Faabio piti Nurmeksesta löytämäänsä maalijyvää yllä Kainuu Cupissakin. Fyysistä peliä on kuitenkin kehitettävä, joten ensitöikseen Heikkinen siirtyi pitämään majaansa Juha-Matti Kanniaisen entiseen asuntoon, jossa pelkkä juomavesikin nostaa tahtotasoa.

Pedaköökkipelaaja: Janne Rytilahti. Isot minuutit, hyvät tekopaikat, kohtuu teholukemat, mutta jotain jäi puuttumaan. Veikö muutto vai opiskelukiireet voimat? (Aleksi Kortelainen)

 

 

Mistä löytyy Suomen Murremestari 2007?

Kuopio saa kunnian järjestää ja savolaiset toimia "piällysmiehinä" vuoden 2007 murteella puhumisen SM-kilpailuissa sunnuntaina 1. päivänä heinäkuuta kello 12.00 alkaen Rauhalahden kesäteatteri Areenalla. Leikkimielisen kilpailun tarkoituksena on elvyttää ja ylläpitää murteella puhumisen taitoa Suomen eri heimojen keskuudessa. Kilpailun järjestää tänä vuonna Suomen Heimot ry ja Savon Kielen Seura ry yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa.

Murteella puhumisen SM-kisoissa on kaksi sarjaa: yksilökilpailu ja joukkuekilpailu. Alueilla, joilta löytyy Suomen Heimot ry:n jäsenyhdistys, yhdistykset järjestävät karsintakilpailun. Muilta alueilta halukkaat kilpailijat voivat ilmoittautua suoraan kilpailun järjestäjälle yksilökilpailuun. Kultakin alueelta mukaan pääsee kolme kilpailijaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Alueet ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi.

Kilpailun tuomaristoon kuuluu Suomen johtavia murreasiantuntijoita. Arvioinnissa tärkein mittari on murteen aitous. Kilpailuesityksen kesto on kolme minuuttia ja sen aihe on vapaa. Esitys voi olla muodoltaan puhe, pakina tai muu murretta esiintuova esitys. Lisätietoja säännöistä saa internetosoitteesta: http://gamma.nic.fi/~sakinseu/sivut/ajankohtaista.html. Kukin osallistuja voi halutessaan tehostaa esiintymistään asusteilla ym. varustein.

Ilmoittautumiset 15.6.2007 mennessä. "Matti-myöhäiset" paikanpäällä. Sirkka Väätäinen Jännepolku 3, 71800 Siilinjärvi puh. 040 5619662, sirkka.vaatainen(at)dnainternet.net. Tiedustelut Tietoja kilpailusta antavat: Asko Ruuskanen puh. 0500 759250 asko.ruuskanen(at)kolumbus.fi
Marja-Riitta Saastamoinen puh. 050 3815384 marja-riitta.saastamoinen(at)dnainternet.net.

 

 


Uutena kukkivana puuna Kajaanin kampuksella loistavat
päärynäpuut.

 


Aineisto (kirjoitukset ja kuvat) kesän 2007 numeroon 12.6.
mennessä mieluiten sähköisesti osoitteeseen
 kampuslehti(at)oulu.fi.


Sivut päivitetty 24.05.2007