TAMMIKUU 1999


Kasvatustieteen päivät 98

Kasvatustieteen päivät onnistuivat hyvin. Yli 90 tieteellistä esitelmää ja 250 osallistujaa oli ennakoitua parempi saldo. Palaute on ollut liki pelkästään myönteistä, vaikka pieniä kämmellyksiäkin mukaan suolaksi sopi. Kun yksi päivien järjestämisen keskeinen tavoite oli tehdä Kajaanin opettajankoulutuslaitos positiivisesti tutuksi, voi kolmipäiväiseen tapahtumaan olla erittäin tyytyväinen. (PA)

 

Tiedätkö, mikä on "tieteiden taikayö"?

Neljännet yliopiston tiedepäivät pidetään 11.–13.2.99 Oulussa. Oulun yliopisto esittäytyy ja esittelee toimintaansa näyttelyiden, luentojen ja koululaisille tarkoitettujen laitosvierailujen avulla. Perjantai-iltana on Linnanmaalla keskiyöhön jatkuva "Tieteiden taikayö".

Tiedepäivien aikana vihitään myös yliopiston päärakennus, jota myös samalla esitellään yliopistoväelle. Tiettävästi vihkiäisiä kunnioittaa läsnäolollaan Tasavallan Presidentti Martti Ahtisaari. Uusimmassa Tietopistossa on tarkempi ohjelma.

Posterinäyttelyssä on jo kasvatustieteiden tiedekunnasta (ml. Kajaanin OKL) noin 35 tutkimus- tai projektiesittelyä. Kajaanista mukana ovat:

  • Mistä aika tulee? Hypermedia-oppimateriaalia kehittämässä (posteri) Marja Kallonen-Rönkkö
  • Lapsen varhainen vuorovaikutus Lapset ja kieli -projekti (posteri) Kaisa Tolonen ja Aili Helenius
  • Personal Sense in Learning and early development of readiness for learning (posteri) Pentti Hakkarainen
  • Liikunta- ja terveyskasvatus / Kalinka-projekti (posteri, video) Jouko Käsmä
  • KYTKE 2005. Kainuun yrittäjyys- ja teknologiakasvatusprojekti Pentti Mankinen
  • Kansallinen kulttuuriperintö kasvatusalan Sampona (posteri) Anja Hongisto

Tiedepäivät on tarkoitettu yliopistoväelle perheineen ja ystävineen ja suurelle yleisölle. (TM)

 

Tontut tentissä

Tontut joutuivat tenttiin kun Kajaanin varhaiskasvatuksen opiskelijat tienasivat leikkiopintojensa suorituksen järjestämällä perhepäivähoitajille ja hoitolapsille leikkimessut. Opettajankoulutuksen uusituissa tiloissa uurasti päivän 31 lasta ja heidän hoitajansa 30 opiskelijan ohjaamina. Ohjaajat tunnisti joulun alla tonttulakeista. Millaisia leikkejä on? Miten eri-ikäisten lasten leikki kehittyy? Miten leikki kehittää lapsesta motivoituneen oppijan? Miten aikuinen voi vaikuttaa leikkiin? Nämä olivat kysymyksiä, joihin etsittiin vastauksia toiminnallisesti ja myötä eläen.

Palikkaleikkiä

Liisa Pinola ohjaamassa tapahtumaaYhdelle pienimmistä parasta oli kun sai nousta ja laskea ne juhlasalin kolme porrasta ylös, alas, ylös, alas. Tuollaisen kehitystä ymmärtävän ja kärsivällisen hoitajan toivoisi jokaiselle lapselle! Tapahtumaa ohjasi lastentarhanopettaja filosofian maisteri Liisa Pinola, joka tekee tutkimustyötä leikistä.

Tapahtuman välineistö ulottui rakentelutyynyistä ja -tiilistä sekä puuhapaloista sormi-, keppi- ja steiner-nukkeihin, jotka opiskelijat olivat itse valmistaneet; 1–2-vuotiaille oli tietenkin esittäviä leluja laivoista oikean kokoiseen lehmään, jota voi lypsää. Hoitajille oli valmistettu opetusmoniste leikistä evääksi eteenpäin. Opetusmonistetta ja Steiner-nukkekursseja voi kysellä sähköpostilla.

< aheleniu@kokl.oulu.fi > (AH)

 

 

 

KOKL:n henkilöstömuutoksia

Oulun yliopiston hallitus on kokouksessaan 16.12.1998 nimittänyt Oulun yliopiston kasvatustieteen professorin virkaan, jonka alaksi on täsmennetty varhaiskasvatus, kasvatustieteiden tohtori Pentti Ensio Hakkaraisen 1. tammikuuta 1999 lukien. Virkaanastujaisten ajankohtaa ei ole vielä määrätty.

Uuteen (vakinaistettuun) laboratoriomestarin virkaan on nimitetty 1.1.1999 alkaen Jouni Taponen. Hänen vanha virkansa pannaan hakuun lähiaikoina.

Uuteen (vakinaistettuun) atk-suunnittelijan työsopimussuhteiseen tehtävään on otettu Esa Huotari 1.1.1999 lukien.

Lehtori Arja Kärkkäinen on eronnut Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen palveluksesta 1.1.1999 lukien ja jäänyt eläkkeelle. Osa-aikaeläkkeelle ovat jääneet 1.1.1999 lukien lehtorit Eeva-Liisa Sarlin ja Anja von Zansen.

Joensuun yliopisto on nimittänyt kasvatuspsykologian lehtorin virkaan kasvatustieteiden tohtori Marja Kallonen-Rönkön 1.1.1999 lukien. Marja jatkaa kuitenkin Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen yliassistenttina heinäkuun 1999 loppuun saakka. Alkuvuodesta hän tosin on osa-aikaisella virkavapaalla, sijaisina KT Heikki Jauhiainen ja laboratoriomekaanikko Kari Utriainen.

Assistentti Aino Mutanen jää äitiyslomalle 15.1.1999, sijaisena jatkaa Anitta Claudelin.

KOKL:n projektien henkilökuntiin ja heidän sijaisuuksiinsa ei ole tullut muutoksia vuodenvaihteessa.

 

Työajan seuranta

Työajan seurantalaitteet on asennettu, ohjelmointia tarkennetaan vielä. Laitteet toimivat jo vähintään niin pitkälle, että niiden käyttöä voi jo harjoitella. Työajankäytönseuranta koskee kaikkia virka- tai työaikaa tekeviä, sekä KOKL:n että KKK:n henkilökuntaa. Se ei koske opettajia.

Laitteisto on muistaakseni 7 eri oven pielessä kampuksella. Kun tulet aamulla töihin, näytä mustaa läpykkää laitteelle muutaman sentin päästä ja kun laite "herää henkiin" paina "sisään" nappulaa. Töistä poislähtiessä näytä jälleen läpykkää ja paina "ulos".

 

Ruokatunti, kokoukset, vuosilomat pitää myös kirjata, mutta harjoitteluvaiheessa riittää laitteen käyttöön totuttautumiseksi aamulla sisään ja illalla ulos kirjautumiset. Muutakin saa kokeilla.

Sillä ei ole väliä, minkä rakennuksen laitetta käytät, tiedot menevät kaikki samalle tietokoneelle. Jos et löydä lähintä laitetta, kysy Markolta tai Anterolta.

Koulutustilaisuus laitteiston käytöstä pidetään noin kahden viikon kuluttua, kun Marko Kananen on ehtinyt käydä kurssilla ja pystyy kouluttamaan meidät muut. (KI)

 


NALKUTTEITA-palsta Kaijan palsta

Nalkute 1, ulko-ovien lukot:

Varmaan kaikki kampuksella ovat jo saaneet mustan avaimenperäkkeen. Illalla ja viikonloppuisin peräke avaa tietyt ulko-ovet. Kysy tarvittaessa vahtimestareilta tai Kaijalta lisäohjeita. (KI)

 

Nalkute 2, autopaikat:

Olisi erittäin suotavaa, että ne, joilla on autonlämmityspistoke käytössään, pysäköisivät autonsa ko. paikalle. Jos pysäköit muualle, viet kaksi pysäköintipaikkaa! Pysäköinti omalle paikalle on myös paras turva paikanvaltaajia vastaan. (KI)

 

Nalkute 3, työpanoskartoitus/TAPSA:

KOKL:n henkilöstön pitää palauttaa vuoden 1998 viimeistä neljännestä koskevat työpanoslomakkeet 20.1.1999 mennessä Maire Säkkiselle tai syöttää itse tiedot TAPSAan. Lomakkeet liittyvät yliopiston kustannuslaskentaan, eivät työajan seurantaan, niiden avulla lasketaan muun muassa mikä on yhden oppitunnin todellinen hinta tai mitä laitoksessa tehtävä tutkimus maksaa. (KI)

 


KKK

Juttuja Kampus-lehteen kaivataan

Kampus-lehden toimituskunta odottelee juttuja lehteen myös biotekniikalta ja mittalaitelaboratoriolta. Lehtemme julkaisukynnys ei ole liian korkea kenellekään ja tarkoituksena on kertoa muille Kajaanin yksiköille mitä olemme saaneet aikaan, mikä on hyvin, mikä huonosti tai ihan mitä tahansa siltä väliltä! (LS)


KKYO

Tulevia kursseja

 

 

IHMINEN –ELÄMÄSSÄ MUKANA, MUUTOKSESSA TUKENA –luentosarja:

  • ti 12.1. kello 17–19 Keskellä elämää – parhaat vuotesi, perheterapeutti Pekka Hämäläinen
  • to 25.2. kello 17–19 Kuka minä olen? filosofi, professori Timo Airaksinen
  • ma 15.3. kello 17–19 Tulevaisuuden työn filosofia, filosofi FT Pekka Himanen
  • ti 30.3. kello 17–19 Kurkota iloon, kansanedustaja Aino Suhola
  • ti 20.4. kello 17–19 Koskenlaskijana tietoyhteiskunnassa, KL, FM Hilkka Laukka-Sinisalo

Ilmoittautua voi koko luentosarjaan tai yksittäisille luennoille.

 

SHERBORNE-menetelmä lasten motoristen ja sosiaalisten taitojen oppimisen tukena 29.–30.1., ilmoittautumiset 14.1. mennessä.

 

DRAAMA OPETUSMENETELMÄNÄ 5.–6.2., ilmoittautumiset 22.1. mennessä.

 

ITSETUNTEMUS JA ERILAISUUDEN YMMÄRTÄMINEN – enneagrammi keskustelun käynnistäjänä 20.2., ilmoittautumiset 29.1. mennessä. (ES)

 


 LÖNNROT-INSTITUUTTI

Ajatteli Lönnrotia...

Tutkija ajeli vaimonsa kanssa pimeällä tiellä Sotkamoon päin ja ihmetteli välillä takana ajavaa autoa, josta loisti erivärisiä valoja. Lopulta takana tullut auto ajoi tutkijan auton eteen värivaloineen kaikkineen. Tutkija pysäytti autonsa ja jäi odottamaan olettaen takana olevilla olevan jotakin ongelmaa. Värivaloilla ajaneesta autosta nousi nuori mies, joka koputti tutkijan auton ruutuun. Huolestuneena tutkija kysyi nuorelta mieheltä:
– Mikä teillä on hätänä?
Nuori mies näytti varsin hämmästyneeltä.
– Te ajoitte ylinopeutta! Mitä varten?
Nyt hämmästyi tutkija. Nuori mies osoittautui poliisiksi ja värivaloauto poliisiautoksi.
– Ajattelin Lönnrotia, puolustautui tutkija.
Selitys ei kelvannut nuorelle poliisille vaan hän pyysi tutkijan autonsa takapenkille. Siellä kirjoitettiin komea sakkolappu. Tutkija palasi autonsa luo, jossa vaimo istui odottamassa ja pariskunta jatkoi matkaansa.

Kotona hän vasta huomasi unohtaneensa parhaan piponsa poliisiauton takapenkille. Siellä se kai on vieläkin. Tutkija ei tuntenut tarvetta selittää poliisille toista kertaa hajamielisyytensä syyksi Lönnrotia. (AH)

 

 

Ikäihmisten yliopisto Kajaanissa

Lönnrot-instituutti on ollut mukana järjestämässä Ikäihmisten yliopiston kevään 1999 luentosarjaa. Luentojen aiheena on Kalevala 150 vuotta. Luentopaikkakuntina Kajaanin lisäksi ovat Kuusamo, Oulu ja Ylivieska. Luennot pidetään torstaisin kello 18 alkaen Kajaanin kampuksella myöhemmin ilmoitettavassa salissa.

Luentosarjan aloittaa 28.1. FT Irmeli Pääkkösen luento Kalevalan kielestä. Vienasta kotoisin olevan professori Pekka Zaikovin 4.2. luennon aiheena on Lönnrot ja Viena. FT Reijo Heikkinen luennoi 18.2. Kuinka Kalevalaa on juhlittu eri aikoina. Lönnrot ja hänen aikalaisensa suomen kielen kehittäjinä on 18.3. professori Helena Sulkalan luennon aihe. Luentosarjan päättää 15.4. Lönnrot-instituutin tutkija FT Heikki Rytkölän luento aiheena Lönnrot ja Kalevala. (JV)

 

Kansallisen kulttuurin sivuaineopinnot

Humanistisen tiedekunnan, Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen ja Lönnrot-instituutin yhteistyönä on kehitetty uudenlainen organisaatio- ja tiederajat ylittävä sivuainekokonaisuus. Kansallisen kulttuurin sivuaineopinnot koostuvat 15 opintoviikon perusopinnoista ja 20 opintoviikon aineopinnoista. Kansallisen kulttuurin sivuaineen tavoitteena on, että opiskelija tulee tietoiseksi omasta kulttuuriperinnöstään ja pystyy opinnoissaan saamiaan tietoja ja taitoja hyödyntämään omassa työssään ja arkielämässään. Sivuainevastaavana toimii Oulun yliopiston dosentti, KT, VTL, FM Reijo Heikkinen. (JV)

 

Kansallisen kulttuuriperinnön (3 ov) valinnainen opintojakso varhaiskasvatuksen opiskelijoille alkoi

Kymmenkunta varhaiskasvatuksen maisterikoulutuksen opiskelijaa aloitti valinnaisiin syventäviin opintoihinsa kuuluvan kansallisen kulttuuriperinnön (3 ov) opintokokonaisuuden. Projektien aiheena on Kalevalaa päiväkodissa. (JV)


 

Seuraava Kampus-lehti ilmestyy helmikuussa 1999,
Aineisto seuraavaan lehteen 5.2.1999 mennessä.

Lauri Sonny, 

Sivut päivitetty 08.09.2003