MARRASKUU 2010


Väitöstilaisuus 19.11.

KM Anssi-Pekka Udd väitteli Kajaanin opettajankoulutusyksikön Martti Helan salissa 19.11.2010 aiheesta pedagogiikan konstruktivistinen orientaatio opettajaksi opiskelevien kokemana. Vastaväittäjänä toimi dosentti Auli Toom ja kustoksena emeritusprofessori Esko Kalaoja.

 

 

Pastellimaalausnäyttely päärakennuksessa

Eläin minussa-näyttely oli esillä päärakennuksen juhlasaliaulassa 10.11.–30.11.


Vesa Vidgren


Edith Saastamoinen


Miia Partanen


Jenna Ohra-Aho

Kuvataiteen sivuaineen opiskelijat Kuvittelijat esittäytyivät kampuksen väelle päärakennuksen juhlasalin aulaan rakennetussa pastellimaalausnäyttelyssä ” Eläin minussa” . Opiskelija etsi ensin kampuksen täytettyjen eläinten joukosta sen eläimen, jonka kokee tunnuseläimekseen tai ns. sielunkumppanikseen. Sen jälkeen hän kuvasi eläimen ja itsensä kohtaamisen pastellimaalauksen keinoin. (Eeva-Maija Penttilä)

 

 

Montessoriohjaajakoulutusta jälleen Kajaanissa

Marraskuun alkupuolella käynnistyi muutaman vuoden tauon jälkeen jo kahdeksas Montessoriohjaajakoulutus Kajaanin yliopistokeskuksessa. Koulutusohjelma perehdyttää montessorimenetelmän käyttöön sekä päivähoidossa että esi- ja alkuopetuksessa. Koulutus on 1,5 vuotta kestävä yliopistollinen täydennyskoulutusohjelma, joka antaa lisäpätevyyden toimia montessoriohjaajana. Osallistujat ovat etupäässä lastentarhanopettajia eri puolelta Suomea. Pääkouluttajina toimivat montessoriohjaaja Maarit Tihinen Kajaanista ja montessoriopettaja Jaana Wicks Näsi Rovaniemen maalaiskunnasta.

Suomessa Montessoriohjaajakoulutusta järjestävät vain Helsingin yliopiston kehittämiskeskus Palmenia ja Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus, Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPA. (Anja Leinonen)

 

 

Passiivinen tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 600 000 kuolemaa vuosittain

Passiivinen tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 600 000 kuolemaa vuosittain. Sen seurauksiin menehtyy noin 165 000 lasta. Passiivinen tupakointi on syynä yhteen prosenttiin koko maailman kuolleisuudesta.

Ensimmäistä kertaa passiivisen tupakoinnin aiheuttamaa tautitaakkaa koko maailmassa selvittänyt tutkimus ja arvio on julkaistu arvostetussa Lancet-tiedejulkaisussa perjantaina 26.11.2010. Tutkimuksen on tehnyt kansainvälinen tutkimusryhmä, johon kuuluu professori Maritta Jaakkola Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta.

Passiiviselle tupakoinnille altistuu lapsista noin 40 % sekä tupakoimattomista miehistä 33 % ja naisista 35 %. Sen seurauksina sydänsairauksiin kuolee vuosittain noin 379 000, alempien hengitysteiden infektioihin 165 000, astmaan 36 900 ja keuhkosyöpään 21 400 ihmistä. Noin yksi sadasta kuolemasta maailmassa vuosittain on passiivisen tupakoinnin seurausta. Siihen kuolevista 47 % on naisia, 28 % lapsia ja 26 % miehiä.

Tutkimuksessa arvioitiin myös, että passiivisen tupakoinnin seurauksena koko maailmassa menetetään 10 913 000 hyvän ja terveen toimintakyvyn vuotta vuosittain. Kuolleisuuden ja sairastavuuden lisäksi siis myös inhimilliset ja taloudelliset menetykset ovat suuria.

”Passiivinen tupakointi aiheuttaa maailmassa todella merkittävän tautitaakan, ja lasten ja naisten tautitaakka on erityisen suuri. Ympäristön tupakansavu on yksi tärkeimmistä ehkäistävissä olevista tautien ja kuoleman aiheuttajista”, sanoo professori Maritta Jaakkola.

Tutkimuksessa tarkasteltiin aineistoja 192 maasta vuodelta 2004. Passiivisen tupakoinnin aiheuttamista lasten kuolemista suuri osa tapahtuu alhaisten tulojen kehittyvissä maissa. Aikuisia sen sijaan kuolee kaikissa maissa. Esimerkiksi Länsi-Euroopassa kuoli passiivisen tupakoinnin seurauksena 71 lasta ja 35 388 aikuista vuonna 2004. Afrikassa puolestaan kuoli 43 375 lasta ja 9514 aikuista. Kaksi kolmasosaa kaikista kuolemista tapahtui Afrikassa ja Etelä-Aasiassa, myös Itä-Euroopassa on huomattava tautitaakka.

”Lapset altistuvat tupakansavulle todennäköisimmin kotona. Sen ja hengitystietulehduksen yhdistelmä on lapsille usein kohtalokas. Passiivisen tupakoinnin aiheuttama osuus maailman tautitaakasta olisi ehkäistävissä vähentämällä altistumista tupakansavulle”, sanoo professori Jaakkola.

Tutkimusryhmä muistuttaa, että vain 7,4 % maailman väestöstä asuu maissa, joissa tupakointia rajoitetaan lainsäädännöllä. Niissä maissa, joissa passiivista tupakointia julkisilla ja työpaikoilla rajoittava laki on saatu voimaan, on lakien vaikutuksen todettu ulottuvan myös koteihin vähentäen passiivista tupakointia. Työpaikoilla ja kodeissa tapahtuvan tupakoinnin vähenemisen seurauksena on todettu mm. sydänsairauksiin ja keuhkosairauksiin kuolleisuuden ja sairastavuuden vähenevän.

”On tärkeää rohkaista väestöä eri maissa rajoittamaan tupakointia kodeissa. Tarvitaan laajoja terveyskasvatuksellisia strategiaohjelmia, joilla myös kodeissa tapahtuva tupakointi saadaan loppumaan”, jatkaa Maritta Jaakkola.

Kun passiivisen tupakoinnin aiheuttamat yli 600 000 kuolemaa lasketaan yhteen aktiivisen tupakoinnin seurauksena koituviin 5,1 miljoonaan kuolemaan, kuolee maailmassa vuosittain yli 5,7 miljoonaa ihmistä tupakoinnin takia.

Lisätietoja:
professori Maritta Jaakkola, Oulun yliopisto, keuhkosairauksien yksikkö, Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus, gsm 044 210 7192, sähköposti: maritta.jaakkole(at)oulu.fi

Lancet: tiivistelmä englanniksi verkossa:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(10)61388-8/abstract

Tutkimusryhmä: tohtori Annette Prüss-Ustün, WHO, Switzerland, tohtori Jonathan Samet, Department of Preventive Medicine, Keck School of Medicine, USC Institute for Global Health, University of Southern California, USA, ja professori Maritta Jaakkola, Oulun yliopisto.

 

Taikayöt

Esi-ja alkuopetuksen sivuaineopiskelijat järjestivät kiehtovan Taikayönäyttelyn valmistamistaan pienoismaailmoista. Pienoismaailmat oli rakennettu laatikoihin ja värejä ja valoja käyttäen opiskelijat loivat lumoavia taikayön hetkiä ilahduttaen itseään ja normaalikoulun alkuopetusluokkia. Näyttely oli esillä päärakennuksen kuvataiteen luokassa alkuviikosta 1.12. saakka. (Eeva-Maija Penttilä)


Baletista Pähkinänsärkijä.


Taikalinna.


Talviyö.

 

 

 

 

 


Marraskuussa on ollut varsin kovia pakkasia.

 

Aineisto (kirjoitukset ja kuvat) joulukuun 2010
lehteen 20.12. mennessä osoitteeseen
 kampuslehti(at)oulu.fi.


Sivut päivitetty 30.11.2010