MAALISKUU 2010


Kuka ei vielä tiedä että Kajaanissa on opettajankoulutusta?

Opiskelijavalinta 2010 Kajaanin opettajankoulutusyksikköön

VAKAVA-aineisto kohta julki!

Kajaanin opettajankoulutuksen osalta on julkisuudessa ollut paljon tietoa. Varmaan jokainen mediaa seuraava ainakin Pohjois-Suomessa ja varmaan koko maassa tietää nyt, että Kajaanissa on opettajankoulutus. Kajaanin opiskelijoiden ja hakijoiden kannattaa muistaa, että he ovat Oulun yliopiston opiskelijoita ja ison yliopiston tehtävä on pitää huolta opiskelijoidensa oikeusturvasta.

Kuluvan kevään opiskelijavalintojen ensimmäinen vaihe eli minne opiskelijat lähettävät hakemuksensa on käynnistynyt yliopistoissa 1.3.2010. Hakuaika päättyy 16.4.2010 kello 16.15, jolloin sähköisen hakulomakkeen on oltava tallennettuna tai paperisen hakulomakkeen perillä Opetushallituksessa. Sähköinen haku sujui viime vuonna hyvin. Sähköinen haku yliopistoissa jatkuu nytkin. Tilastot osoittivat viime vuonna, että hakuajan ensimmäisinä päivinä jätettiin hakulomakkeita paljon ja sitten taas aivan viimeisinä; koska muitakin hakuprosesseja on samaan aikaan, ei kovin monien kannattaisi jättää hakemuksen toimittamista aivan viime tippaan jotta tietotekniikka hoitaisi osuutensa moitteettomasti. Myös suositellaan printin ottamista hakemuksesta, jotta hakija muistaa ainakin sen minne tuli haettua (ja tositteeksi).

Opettajankoulutuksen valinnat kuuluvat VAKAVA-hankkeeseen eli valtakunnalliseen kasvatusalan valintayhteistyöhön. Kirjallinen VAKAVA-koe toteutetaan kaikissa hankkeeseen osallistuvissa yliopistoissa samanaikaisesti 11.5.2010 kello 13–15. Aineisto, josta VAKAVA-kokeen kysymykset laaditaan, on nähtävillä tiedekuntien verkkosivuilla (Internet) 26.3.2010 lähtien eli siis tällä viikolla.

Hakijan kannattaa paitsi lukea kuluvan vuoden aineisto vilkaista myös aikaisempien vuosien kysymyksiä ja ohjeita. Ja sitten vaan kokeeseen, jonka paikan on voinut nyt itse valita ja ilmoittaa hakulomakkeessa.

Kajaanin opettajankoulutusyksikön painopisteitä on mm. yrittäjyyskasvatus, ainoana Suomessa pakollisena osana opettajantutkintoa. Yrittäjyys on ollut mukana tutkinnossa vuodesta 2005. (Anja Hongisto)

linkit:
Ylen artikkeli opettajien yrittäjyyskasvatuksesta http://yle.fi/alueet/kainuu/2010/03/suomen_yrittajat_opettajille_yrittajyyskoulutusta_1545588.html
Opetushallituksen yhteishakusivut suomeksi ja ruotsiksi https://www.yliopistohaku.fi https://www.universitetsansokan.fi/
Vakava - valtakunnallinen kasvatusalan valintayhteistyöverkosto http://www.helsinki.fi/vakava/

 

 

Bioenergian tulevaisuus kiinnosti

Noin sata bioenergia-alan osaajaa kokoontui Snowpolikseen keskustelemaan bioenergian tulevaisuudesta Lönnrot-instituutin järjestämässä Itä-Suomen bioenergiaseminaarissa 22.–23. maaliskuuta 2010. Kaksipäiväisessä seminaarissa ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Harri Laurukka alusti Kööpenhaminan ilmastokokouksen merkityksestä Itä-Suomelle. Eduskunnan terveiset seminaariin toi kansanedustaja Timo Korhonen.


Snowpoliksen auditorio oli lähes täynnä bioenergia-alan ammattilaisia.

Seminaarissa kuultiin muun muassa alustuksia toisen sukupolven polttoaineiden kehitystyöstä. Perinteistä metsäenergiaakaan ei unohdettu, sillä ovathan metsäenergian käyttötavoitteet hyvin merkittävät Suomen energiapolitiikassa. Metsäenergian edistämistoimista kuultiin esitykset mm. Metsähallituksen, Metlan ja koneyrittäjien toimesta. Koneyrittäjien puheenvuoron käytti Suomen koneyrittäjien liiton sotkamolainen puheenjohtaja Asko Piirainen.


Senfit Oy:n Mikko Vuolteenaho esittelemässä uutta polttoaineen
kosteuden mittauslaitetta seminaarin väliajalla.

Professori Ulla Lassi Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta valotti, millaista tutkimus- ja kehitystyötä tehdään hajautetun energiantuotannon osalta. Toimitusjohtaja Juha Sipilän aiheena olivat hajautetun energiatuotannon liiketoimintamahdollisuudet, jossa tarkastelun kohteena oli muun muassa Kempeleen ekokortteli. Alue tuottaa kaiken energiansa itse, eikä sitä ole esimerkiksi liitetty yleiseen sähköverkkoon.

Kainuulaisesta näkökulmasta hyvin mielenkiintoinen oli UPM Kymmenen biopolttoainepäällikkö Pekka Jokelan alustus nestemäisten biopolttoaineiden tuotantovaihtoehdoista. Yhtiöllä on edelleen Kajaani yhtenä bioöljyn tuotantopaikkakuntana.

Seminaarin yhteydessä järjestettiin myös ammattiretki, joka suuntautui Kuhmoon. Tutustumiskohteina olivat Kuhmo Oy:n ja Kuhmon Lämpö Oy:n purunkuivaus- ja briketöintijärjestelmä, M-Pelletin puupelletin tuotanto sekä Veljekset Pääkkönen Ay:n lämpöyrittäjyys. (Timo Karjalainen)


Vuorineuvos Lauri Nakari (oik) kertomassa purunkuivausjärjestelmästä.

 

Opettajankoulutusta Kajaanissa 110 vuotta

Lauantaina 20. maaliskuuta tuli kuluneeksi 110 vuotta Kajaanin opettajankoulutuksen perustamisesta. Keisarillinen Senaatti päätti 20.3.1900, neuvoteltuaan asiasta Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin kanssa, perustaa seminaarin Kajaaniin. Seminaarin johtajaksi valittiin kesäkuussa Volter Högman (myöh. Rihtniemi). Ensimmäisiin pääsykokeisiin ilmoittautui 91 nuorukaista, joista 79 kutsuttiin pääsytutkintoon. Kaksipäiväisten pääsykokeiden jälkeen 36 onnekkainta valittiin koeoppilaiksi. Heistä 19 oli Oulun läänistä, 10 Kuopion läänistä, 3 Hämeen läänistä, 2 Uudeltamaalta, Vaasan sekä Turun ja Porin läänistä yksi. Kajaanin seminaarin juhlallisia avajaisia vietettiin 20.8.1900.
Vuonna 1974 Kajaanin seminaarista tuli Oulun yliopiston alainen opettajankoulutuslaitos. 1.1.2000 sen nimeksi tuli Kajaanin opettajankoulutusyksikkö.


Kajaanin seminaarin rakennuksia 1920-luvulta.

Laitoksen historia on hyvin värikäs. Kansalaissodan aikana seminaarilla toimi valkoisten komentokeskus. Johtaja Martti Helan aikana Kajaanin seminaari oli kuuluisa korkeasta musiikillisesta tasostaan ja konsertteja radioitiin koko maahan. Sotavuosina laitoksessa toimi sotasairaala ja rintamilla taistelleet seminaarin oppilaat antoivat raskaan uhrin Suomen puolesta. 7. helmikuuta 1940 seminaari joutui lisäksi venäläisten pommituksen kohteeksi. Kajaanin opettajankoulutusyksikkö on ylivoimaisesti vanhin Oulun yliopiston laitoksista. Se on 110 vuoden aikana jättänyt pysyvät jäljet Kainuun ja Pohjois-Savon sivistyshistoriaan. Kajaanin kampus on nykyisin myös näyttävä museaalinen ja arkkitehtoninen kokonaisuus vanhoine rakennuksineen ja puistoineen.

 

Pääjuhla 10. syyskuuta

110-vuotiasta opettajankoulutusta juhlitaan Kajaanissa 10.–12.9.2010. Pääjuhla sekä lukuvuoden avajaiset pidetään 10.9.2010. Juhlallisuudet alkavat kampukselta lähtevällä kulkueella Kajaanin evankelisluterilaiseen kirkkoon, jossa on juhlajumalanpalvelus. Pääjuhla ja lukuvuoden 2010–2011 avajaiset pidetään Kaukametsän salissa kulttuuri- ja kongressikeskuksessa klo 14.15 alkaen. Iltatapahtuma on opettajankoulutusyksikön päärakennuksessa klo 19 alkaen.

Lauantaina ja sunnuntaina 11.–12.9.2010 kampuksen tilat ovat varattavissa vuosikurssien tapaamisia varten. Juhlallisuuksien aikana kampuksella on taide- ja posterinäyttelyitä sekä erilaisia muita tapahtumia.


Mimmiliigan mestarit vuodelta 1920.

Moniosaajia koko maahan

Vuosisadan kuluessa Kajaanista on valmistunut kansakoulunopettajia, ortodoksiuskonnon opettajia, peruskoulun luokanopettajia, opinto-ohjaajia, lastentarhanopettajia, erityisopettajia, liikunnan aineenopettajia, matematiikan aineenopettajia yhteensä lähes 8000 eri puolille Suomea aina ulkomaita myöten. Kajaanin opettajankoulutusyksikkö on ollut edelläkävijänä muun muassa varhaiskasvatuksessa, kaksoistutkinnoissa sekä yrittäjyyskasvatuksessa. Pienkoulupedagogiikan asiantuntijoita on Kajaanista levinnyt laajalle alueelle Suomessa. Rekrytointialue, josta Kajaanin opettajankoulutusyksikön nykyiset opiskelijat tulevat, on nykyään hämmästyttävän samanlainen kuin oli ensimmäinen sisäänotto. Opettajankoulutuksella on valtakun-nallinen tehtävä; hakijat ovat koko maasta ja myös sijoittuvat ympäri maata. Neljäsosa valmistuneista on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana sijoittunut pääkaupunkiseudulle sekä Uudellemaalle.


Kajaanin seminaarin orkesteri 1900-luvun alkupuolelta.

Vuosikurssit voivat varata juhlallisuuksien ajalle kampukselta kokoontumistiloja Senja Vakkurilta, senja.vakkuri(at)oulu.fi, puh. (08) 632 4751 virka-aikana. (Juha Vartiainen)
Lähde: Reijo Heikkinen; Koulutusta ja kulttuuria Kajaanin kampuksella, 2000


 

Kaksi uutta arviointihanketta käyntiin Lönnrot-instituutissa

Maaliskuun alusta Lönnrot-instituutissa on käynnistynyt kansainvälisen Immigrants, Police and Social Work (IPS) -hankkeen arviointi. Hankkeen tavoitteena on koota ja vertailla eri maiden toimivia käytäntöjä kolmansien maiden kansalaisten kotoutumisen tukemisessa, erityisenä näkökulmana poliisien ja sosiaalityön välinen yhteistyö sekä tuottaa ammatillisen osaamisen vahvistamiseen liittyvä täydennyskoulutusmalli.

Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina mukana Turun yliopisto sekä Siirtolaisuusinstituutti, Ruotsista Göteborgin yliopisto, Hollannista Utrechtin yliopisto, Englannista Salfordin yliopisto sekä Espanjasta Murcian ja Castilla la Manchan yliopistot. Hankkeen rahoittajana toimii European Fund for the Integration of Third-Country Nationals. Hanke toteutetaan 1.12.2009–31.5.2011 välisenä aikana.

Arviointi kestää hankkeen keston ajan ja siinä tarkastellaan mm. hankkeen toimeenpanoa ja työnjakoa sekä tavoitteiden toteutumista ja merkitystä sekä tulosten pysyvyyttä.

Toinen keväällä Lönnrot-instituutissa käynnistynyt arviointihanke on Pielisen Karjalan Kehittämiskeskuksen hallinnoiman Pielisen Järvilohi ja Taimen hankkeen 2008–2010 loppuarviointi. Arvioinnissa tarkastellaan mm. hankkeen relevanssia, toteutusta, tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta sekä hankkeen hyötyjä ja kestävyyttä.

Hankkeen pääteemat ovat Pieliseen laskevien jokien kalataloudelliset arvioinnit, luonnonpoikastuotannon kehittäminen ja parantaminen, vaelluspoikasten levittäytymisen seuraaminen Pielisellä, järvilohitietouden levittäminen sekä kestävän kalastusmatkailun edistäminen. Hanke toteutetaan ajalla 1.5.2008–31.8.2010.

Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat olleet emokalapyynti, kameraseuranta Lieksanjoella, sähkökoekalastukset, mätirasiakokeilu, smolttien pyynti ja seuranta, kalataloudelliset kartoitukset sekä jokikunnostukset. (Verna Mustonen)

 

 

Kolme- ja neljäsiipinen potkuriyhteistyökumppanuus Kainuussa
(Triple and Quadruple Helix Partnership in Kainuu)

Samanniminen esitys on ollut keskustelussa keskiviikkona 17.3.2010 Tuusulassa, Pohjoismaiden seminaarissa, missä käsitettiin Hallinto ja paikalliskyvykkyyttä maaseudunkehittämisessä Pohjoismaissa (englanniksi Governance and Local Capacity in the Nordic Rural Development).

Oletus on, että hallinnon maaseudunkehittämistä voi vahvistaa silloin kun Kolme- ja neljäsiipinen potkuriyhteistyökumppanuus mobilisoidaan maaseudunkehittämisprosesseissa, strategisesta tasolta toimintatasolle. Tämän tyyppisillä yhteistyökumppanuksilla on sekä paikalliskyvykkyyden tukea, että monimuotoisia yhteistyökuvioita: maakunnan sisällä, kuin myös eri tasojen, eri viranomaisten ja eri sektorien välillä. Paikalliskyvykkyyden tukeminen on olemassa joka kerta kun kehittämisprosessissa huomataan ja mobilisoidaan paikalliskyvykkyyttä, niin kuin on esimerkiksi paikallisyrittäjyydessä tai kyläyhdistyksillä. Yhteistyö ylittää viranomaisten-, kuntien- ja seutujen rajat. Hyvässä yhteistyössä kansalaiset voisivat paremmin ymmärtää politiikan tavoitteita, yliopistot toimivat ammatillisena välittäjänä vuoropuhelussa ja päätöksentekijät voisivat olla tietoisia paikallisista ja yrittäjyyden prioriteetista. Tämän typpinen yhteistyömalli on nimetty "triple helix tai quadruple helix", siis kolme- ja neljäsiipinen potkuri.


Neljäsiipinen potkuri / Quadruple Helix

Kainuun maaseuturyhmä on konkreettinen esimerkki strategisella tasolla, joka on huomaamassa ja mobilisoimassa paikalliskyvykkyyttä konkreettisilla maaseudunkehittämisprosesseilla, esimerkiksi teemaohjelmissa. Yhteistyökumppanit edustavat Kainuun maaseuturyhmässä on kaikkia potkurin neljää siipeä, siten mahdollistetaan yhteistyö sektorien, julkitoimijoiden, maakunnan ja seutukuntien välillä, ottamalla mukaan myös kansalaiset ja yrittäjät. Yliopiston asiatuntijat toimivat usein vuoropuhelun ja yhteistyön mahdollistajina, kuten Kainuun bioenergian teemaohjelmassa tai Kainuun kyläteemaohjelmassa.


Neljäsiipinen potkuri Kainuun maaseuturyhmässä

Tämä esitys sai korkeaa arvostusta keskiviikkona ja torstaina Pohjoismaiden seminaarissa: ministeri Eero Uusitalo sanoi, että Kainuu maaseuturyhmä on yksi parhaimmasta Suomesta, seuraavat puhujat Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta viittasivat molempina seminaaripäivinä esityksissään miten quadruple helix toimii heillä ja järjestäjät kiittivät lämpimästi esittäjiä.

Seminaarissa keskustelun aiheina olivat maaseudunkehittäminen yhteistyössä, yhteistyökumppanuus ja verkostot maaseudunkehittämisprosessissa, endogeeninen kehittäminen tai paikalliskyvykkyyden rakentaminen ja hallinto (governance).


Kuuntelemassa Jarmo Vaittisen tervetulopuhetta Tuusulassa,
17.3.2010 (Kuva Hanna-Mari Kuhmonen, MMM)

Governance and Local Capacity in the Nordic Rural Development seminaari on ollut Nordregion ja MMM:n järjestämä, osa pitemmästä sarjasta maaseudunkehittämisestä Pohjoismaissa. Kirjoittaja kiittää järjestäjiä mahtavasta mahdollisuudesta laajentaa ja vaihtaa näkökulmia maaseudunkehittämisestä, Kainuun maaseuturyhmän viranomaisia yhteistyöstä ja rakkaasta aviomiestään kielentarkastuksesta. (Andra Aldea-Partanen)

 

 

Kaksi yliopistokeskuslaista mukana voittamassa Kajaaniin palkintoa Arktisista askelista

Arktiset askeleet 2010 on saatu päätökseen

Valtakunnallinen lastentanssitapahtuma, Arktiset askeleet , on saatu vuoden 2010 osalta päätökseen. Oulun Pohjankartano täyttyi viikonloppuna tanssin riemusta, kannustavasta tunnelmasta ja runsaasta joukosta ihania lastentanssikoreografioita tanssijoineen ja huoltojoukkoineen ympäri Suomea. Pohjankartanon seinät pullistelivat lauantain ja sunnuntain katselmuksessa tanssin ilosanomaa, lastentanssiyleisöä. Kaikki 42 teosta saivat esiintyä täydelle yleisölle. Viikonloppuun mahtui varsinaisen katselmuksen lisäksi Motoriikka-Miikan ja Oamkin tanssinopettajaopiskelijoitten pitämiä workshoppeja, discoa, rentoa yhdessäoloa ja aimo annos käsin kosketeltavaa jännitystä. Vuoden 2011 tapahtuma tanssitaan 25.–27.3.2011 ja silloin vuorossa ovat yläasteikäiset ja sitä vanhemmat tanssin harrastajat ja ammattiopiskelijat.

Arktiset Askeleet 2010, palkitut teokset

Sanomalehti Kalevan pääpalkinnon sai, (850 euroa): Tanssikoulu Pikkujoutsen Pieksämäeltä. Yhteisön teokset tapahtumassa olivat: Flower festival variaatio, Aavikon rytmit, Viidakon V.I.P:t, Pingviinit ja Karhutyyli.
Valistustalo Osakeyhtiön stipendeinä jaettiin (450 e) Kuopion Tanssiopistolle, (450 e) Porin Flamenco-opistolle, (150 e) Lumihiutaleet, Lahden Tanssiopistolle, (125 e) Pikkunoitien kevätsiivous, Lahden Tanssiopistolle sekä (75 e) Pikku neiti Poppanen, Viivi Ahola, Baletti- ja Tanssiopisto Teija Suova, Tampereelle. Lapsista koostunut pupuraati jakoi omana raatinaan Valistustalo Oy:n stipendinä (75 e) Noitatohtorit, Kuopion Tanssiopistolle ja (75 e) Sulot ja Somat, Tanssiryhmä Pompit.

Pohjois-Pohjanmaan liiton stipendeinä jaettiin (300 e) Poikien leikit, Kajaanin Tanssille, (200 e) Tirolilainen tanssi, Pirkanmaan Tanssiopisto Elina Bergille, Lempäälästä, (150 e) Projekti, Kuopion Reippaan Voimistelijoille sekä (150 e) Ellun kanat, Pirkanmaan Tanssiopisto Elina Bergille, Lempäälästä.

Kunniakirjan saivat Aavikon rytmit, Essi Häyrinen, Tanssikoulu Pikkujoutsen, Pieksamäeltä, African Vibes, Tanssikoulu DCA, Espoosta, Karhutyyli, Tanssikoulu Pikkujoutsen, Pieksamäeltä, Mimmit paatilla, Kajaanin Tanssi, Pieni merenneito, Laura Pitkänen, Kuopion Tanssiopisto, Samirin uni, Oulun kansalaisopiston balettikoulu SETRIINA ja Itämaisen tanssin yhdistys Yasmine, Sirkuskoirat, Oulun Balettiopisto, Tontut, Kiiminkijoen opiston taidekoulu, Haukipudas sekä Yksinäisen keijun tarina, Miloff Tanssiopisto, Seinäjoki

daCi Finland ry (dance and the Child international) kunniakirjan sai Leiki mun kanssain, Jutta Miettinen ja Ohto Pihlajamäki, Kuopion Tanssiopisto. (Mira Kolanen)

 

 

Kainuun Venäjä-osaamista selvitetään

Lönnrot-instituutti toteuttaa esiselvityksen Kainuun Venäjä-osaamisesta Pohjois-Pohjanmaan liiton tilauksesta kevään 2010 aikana. Esiselvitys liittyy Oulu-Kajaani kehittämisvyöhyke (OuKa) 2010 -hankkeeseen.

Tutkimuksessa selvitetään kainuulaisten yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten, kehittäjäorganisaatioiden sekä eri viranomaistahojen tavoitteet Venäjä-yhteistyön kehittämisessä sekä kartoitetaan ao. tahojen olemassa olevat Venäjä-yhteydet. Lisäksi määritellään em. toimijoiden Venäjä-osaamisen kehittämistarpeet. Edelleen kartoitetaan Kostamuksen alueelta rajan takaa, miten venäläisestä näkökulmasta yhteistyön esteitä voitaisiin madaltaa. Selvitykseen liittyy matka Kostamukseen huhtikuun alkupuolella.

Selvitystyössä tarkastellaan Kainuussa asuvien, syntyperältään venäläisten henkilöiden kiinnostusta ja mahdollisuuksia toimia Venäjä-osaamista vaativissa tehtävissä. Edelleen selvitetään myös Pohjois-Pohjanmaalta keskeiset Venäjä-asiantuntemusta omaavat tahot, joiden osaamista voidaan hyödyntää koko Ouka-vyöhykkeen Venäjä-yhteyksien kehittämisessä. Lopuksi laaditaan suositukset ja toimenpideohjelma Kainuun Venäjä-osaamisen tason kehittämiseksi.

Tutkimuksessa käytetään sekä itse kerättyjä että valmiita aineistoja. Itse kerättyjä aineistoja edustavat kyselyt, jotka on suunnattu kainuulaisille yrityksille ja organisaatioille sekä pohjoispohjalaisille organisaatioille. Lisäksi on tehty useita haastatteluja. Valmiina aineistoina käytetään mm. Kainuuseen muuttaneiden ulkomaalaisten työelämävalmiuksia ja koulutustarpeita selvittävän tutkimuksen (2007) yhteydessä kerättyä aineistoa sekä Kainuun maakunta -kuntayhtymän tutkimusaineistoja.

Heti valmistumisen jälkeen esiselvitystyötä tullaan hyödyntämään Kainuun maakunnan Venäjä-strategian päivittämisen tausta-aineistona. Mahdollisesti aihepiiristä tullaan jatkossa tekemään laajempi tutkimus. (Sirpa Korhonen)

 

 

Soittajien konsertti

Kajaanin opettajankoulutusyksikön opiskelijat Anja Tuovisen johdolla olivat juhlavuoden kunniaksi koonneet Soittajien konsertin.Konsertti pidettiin 4.3.2010 Martti Helan salissa. Oli nautinto istua runsaslukuisen yleisön joukossa kuuntelemassa kauniita, taidokkaita ja monipuolisia esityksiä. Konsertin aloitti ja päätti Koky:n jousisekstetti soittamalla Pachelbelin kaanonin sekä 3 osaa Mozartin teoksesta Eine kleine Nachtmusik. Kokoonpanossa soittivat Teemu Pelkonen, Maija Nousiainen, Soile Ervasti, Minerva Kallio-Nisula (1.ja 2 viulut), Minnamari Laine, alttoviulu ja Mervi Anttila, sello. Enpä muista, milloin viimeksi olisi kuultu kampuksellamme näin suurta omista opiskelijoista koottua yhtyettä. Toivottavasti heitä kuullaan jatkossakin.

Teemu Pelkonen ja Salla Saukkonen soittivat taidokkaasti Seitzin g-molli-viulukonserton 1.osan. Sello-piano- duo Mervi Anttila ja Salla Saukkonen esittivät Saint-Saensin Joutsenen juuri niin pehmeästi ja laulavasti kuin pitääkin. Miia Partanen esitti kitaralla herkästi kaksi kappaletta 1800-luvun alkupuolelta, Caracassin Etydin ja Giulianin Andantinon.

Konsertissa kuultiin myös puhaltajia pianistien säestyksellä. Huilisti Maija Aaltonen ja pianisti Emma Heittokangas soittivat kauniisti Bachin Sicilianan. Salla-Maija Sivonen, klarinetti ja Elina Ryhänen, piano esittivät 2 kappaletta, Piazzolla: Duo 1 ja Chapple: Ebony &Ivory 4. osa Spanish Brandy. Saumaton yhteistyö sekä klarinetin ja pianon vuoropuhelu oli nautittavaa kuultavaa. Annika Peltoniemi, alttosaksofoni ja Anja Tuovinen, piano soittivat Fauren Pavanen ja Garnerin jazzstandardin Misty. Erityisesti jazz sopii hyvin saksofonilla soitettavaksi.

Kiitos esiintyjille sekä Anja Tuoviselle, kun olitte jaksaneet juuri tänä vaikeana aikana koota muiden kiireiden keskellä näin hienon kokonaisuuden. Juhlavuoden tapahtumien jatkoa kuullaan varmasti. Seuraava konsertti, Eija-Riitta Airo-Karttusen laulunoppilaittensa kanssa kokoamana, on tulossa toukokuun alussa. Jäämme sitä ja kevättä odottelemaan. (Heljä Pylvänäinen)

 

Työhyvinvointia Rehjassa

Vietimme yliopistokeskuksen yhteisen virkistyspäivän 24.3.2010 Rehjassa. Ohjelmassa oli muun muassa hiihtämistä, iglun rakennusta, ahkion vetoa, joukkueteltan pystytystä, pilkkimistä, ruokailua, makkaranpaistoa ja muuten vaan mukavaa yhdessä oloa.




Opiskelijat suunnittelivat Opekatti 2010 -logokilpailun

Kainuun perusopetuksen Opekatti 2010 -koulutuspäivät järjestetään syksyllä 2010 Kajaanissa. Opettajaopiskelijat ovat olleet koulutuspäivien suunnittelussa mukana. Meidän opiskelijoiden tehtävä oli suunnitella ja toteuttaa logokilpailu, jossa etsittiin 6.–7.-luokkalaisten suunnittelemia logoja.

Keväällä 2009 Aikuiskoulutuksen Kaisa Ottavainen-Nurkkala kutsui Opekatti-tiimin kokoon. Tiimissä on seitsemän opiskelijaa ja kaksi ohjaajaa, ja porukka pääsi heti muodostuttuaan töihin. Tuolloin suunnittelimme logon toteuttamistapaa sekä kilpailun kohderyhmää. Tiimimme tehtäviin on kuulunut myös kilpailukutsun tekeminen, palkintojen hankinta sekä kilpailusta tiedottaminen. Alusta alkaen olemme kiinnittäneet huomiota projektin suunnitteluun ja hallintaan, joita taitoja koemme tarvitsevamme tulevassa työssämme opettajina.

Tiedottamisryhmä on valmistellut tähän mennessä kaksi tiedotetta Koti-Kajaaniin. Toimittaja Anna Haapavaara on tehnyt kanssamme yhteistyötä. Toinen tiimin osa teki kilpailukutsun ja kolmas hankki kilpailulle sponsorit: Citymarketin ja Suomalaisen Kirjakaupan. Kilpailukutsu lähetettiin kaikkiin Kainuun kouluihin, ja jouluun mennessä saimme 57 logoehdotusta. Kilpailutyön toteuttamistapa oli vapaa. Finaalitöitä valitessa otettiin huomioon, että logon on oltava yksinkertainen ja palveltava tapahtuman brändiä. Hyvä logo toimii sekä värillisenä että mustavalkoisena ja kaiken kokoisena.

Kuvataiteen sivuaineopiskelijat valitsivat kaikista töistä viisi finalistia. Kaikki logosuunnittelukilpailun työt käytiin läpi opettaja Matti Lukkarin johdolla, joista parhaimmat valittiin tarkempaan tarkasteluun. Haastattelimme kuvataiteenopettaja Matti Lukkaria finaalitöiden valinnasta. Hänen mukaansa finaalitöiden valinta oli opiskelijoiden kannalta mukava harjoitus, sillä siinä voitiin tarkastella puhtaasti lopputulosta prosessin sijaan. Tämä poikkeaa tavallisesta kuvataiteen arvioinnista, jossa huomioidaan lopputuloksen lisäksi muun muassa persoonaa, ilmaisua ja kasvua. Matti Lukkarin mukaan kilpailutyöt olivat erilaisia, ansiokkaita ja tuoreita. Hän mainitsi myös, että tämän tapaisilla kuvataiteen kilpailuilla on puolensa. Toisaalta ne motivoivat oppilaita, mutta taidekasvatuksen tavoitteisiin eivät kuulu kilpailu ja paremmuusjärjestys vaan ilmaisuprosessi.

Haastattelimme myös kuvataiteen sivuaineen kolmannen vuosikurssin opiskelijaa Emilia Kivelää. Emilian mielestä oli mukavaa, että oppilaat pääsevät osallistumaan Opekatti- projektiin logonsuunnittelukilpailun kautta ja tämä myös monipuolistaa kuvataiteen opetusta. Hänen mielestään kilpailun taso oli hyvä ja työt olivat monipuolisia. Kaikki finalistit ovat kuudennelta ja seitsemänneltä luokalta ja sattumalta Hauholan koulusta, vaikka tekijöitä ja kouluja kuvataiteen sivuaineopiskelijat eivät tienneet. Graafinen suunnittelija Teemu Sirviö kävi helmikuun puolessa välissä Hauholan koululla työstämässä logoja finaaliviisikon kanssa. Hän on myös valinnut voittajan. Voittajalogon julkistamistilaisuus pidettiin 26.2. Hauholan koululla. Voittajalogon on suunnitellut Vilma-Lotta Pajala (7A-luokka).


Opekatin voittajalogon on suunnitellut Vilma-Lotta Pajala.

Opekatti-tiimi lähettää jokaiselle kilpailuun osallistuneelle diplomin. Viisi finalistia palkittiin tuotepalkinnoilla. Logonsuunnittelukilpailun voittaja sai lahjakortin Suomalaiseen Kirjakauppaan ja Citymarketin tavarapalkintoja.
Opiskelijan näkökulmasta projekti on ollut hauska ja monipuolinen. Logonsuunnittelukilpailun järjestäminen on opettanut tiimillemme hyvän yhteistyön salat. Olemme varmoja, että Opekatti 2010 -koulutuspäivät saavat mahtavan logon pidemmäksikin aikaa. (Jenny Emas ja Mia Mäenpää)

 

 

Tiedotustilaisuuksia henkilöstölle yliopiston talouden tasapainottamisohjelmasta

Oulun yliopiston hallitus päättää talouden tasapainottamisesta ja siihen liittyvistä rakenteellisista kehittämistoimenpiteistä kokouksessaan 31.3.2010. Rehtori Lauri Lajunen ja hallituksen puheenjohtaja Hans Söderlund esittelevät päätöksiä kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 31.3.2010 kello 12.15–13.00 Pohjanmaansalissa L1. Hallituksen päätöstä ovat edeltäneet 15.2.2010 alkaneet yhteistoimintaneuvottelut, joissa on tarkasteltu talouden tasapainottamiseen liittyviä henkilöstövaikutuksia.

Tiedekunnat järjestävät omat tiedotustilaisuutensa henkilöstölleen samana päivänä kello 15. Yliopiston tiedotustilaisuus on nähtävissä ja kuultavissa normaalikoulun juhlasalissa 31.3.2010 kello 12.15 ja KTK:n osalta lisäksi kello 15.00

 

 

 


Aineisto (kirjoitukset ja kuvat) huhtikuun 2010 numeroon 16.4.
mennessä mieluiten sähköisesti osoitteeseen
 kampuslehti(at)oulu.fi.


Sivut päivitetty 29.3.2010