MAALISKUU 2004


Miksi ihan kirjaksi asti ja vielä työn ohessa ahkeroiden?

 Terveystiedon liittäminen suomalaisen koululaitoksen oppiaineluetteloon perusopetuksessa on hyvin merkittävä yhteiskunnallinen signaali ja juuri tästä syystä väistämättä koulun todellisuudessa toiminnan ja toteutuksen tasolla ajankohtainen ja mielenkiintoinen pedagoginen haaste. Olemme myös tilanteessa, jossa terveystiedon on myös yksinkertaisesti vakiinnutettava asemansa ja osoitettava tarpeellisuutensa olla edistämässä lasten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta tukevaa osaamista. Opetuksen lähtökohtana on lapsen arki, kasvu ja kehitys sekä ihmisen elämänkulku sekä yksilön yhteisön näkökulmasta.

 Edellä mainituista syistä johtuen halusin osallistua omalla henkilökohtaisella panoksellani yhteiskunnallisiin terveystalkoisiin ja jakaa opettajakollegoitteni kanssa ympäri Suomen maata monenlaisissa eri asiantuntijaryhmissä syntynyttä pääomaani.

Toisaalta mikään ei voita sitä, että lasten ja nuorten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät kysymykset ovat aina olleet sekä kasvatuksen, opetuksen ja opettajankouluttajana toimimisen näkökulmasta lähempänä sydäntäni kuin mikään muu asia. Kirjan nimi Terve elämä! viestii yleensä ainutlaatuisen elämän tervehtimisestä, kunnioittamisesta ja arvostamisesta, mutta toisaalta myös niistä asioista ja sisällöistä, joilla tervettä elämää mahdollistetaan koulussa. Opettajan tehtävä toteuttajatasolla on tarjoilla asioita pedagogisen koskettavuuden periaatetta noudattaen.

Minulta on moni kysynyt, miten sinä olet ylipäätänsä ehtinyt ja jaksanut ahkeroida? Tällä hetkellä tuntuu äärettömän hyvältä ja päällimmäinen olo on, kylläpäs kannatti. Tärkeintä on ollut pitäminen. Täytyy tehdä sitä, mistä pitää. Ja ilman sinnikästä uurastusta ei mitään hyvää voi syntyä!

 

Miten opetan terveystietoa luokille 36?

Uuden opetussuunnitelman perusteisiin pohjautuva opettajan materiaali tarjoaa aiheita koko terveystiedon laajalta kentältä. Kirja opastaa ja ohjaa käyttäjiään terveystiedon opetuksen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Lisäksi se sisältää eri aihepiireistä valittuja selkeitä ja helposti muunneltavia tuntimalleja sekä ideoita opetussuunnitelman perusteiden mukaisen ja tavoitteellisen terveystiedon opetuksen toteuttamiseksi ja kehittämiseksi. Kirja rohkaisee opettajia käytännön toteutustason terveystalkoisiin ja auttaa uusimman oppiaineksen omaksumisessa ja opetuskokonaisuuteen rytmittämisessä. Kirjan yhtenä tavoitteena on ollut koota keskeiset asiat mahdollisimman kattavasti yksiin kansiin ajassa, jolloin terveystiedon opetuksen on vakiinnutettava paikkansa suomalaisessa koulujärjestelmässä. Toisaalta terveystiedon tuleminen perusopetuksen oppiaineluetteloon on merkittävä yhteiskunnallinen signaali, mikä lisää haasteeseen vastaamisen tärkeyttä.

Kirja on tarkoitettu oppaaksi niin juuri valmistuneille kuin kokeneillekin opettajille sekä opettajaksi opiskeleville ja kaikille terveystiedon opetuksesta kiinnostuneille. Vaikka kirja on suunnattu 36-luokkien opetukseen, kirjan antia voi soveltaen käyttää myös kaikenikäisten terveysopetuksen apuna.

Kirja sisältää runsaasti toiminnallisia harjoituksia, esimerkkejä teemapäivien ja -viikkojen toteuttamisesta, paljon mukaansa tempaavia tehtäviä, lauluja ja riimejä ja ideoita sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävien leikkien kokoelman luokille 3–6.

Kirjan nimi Terve elämä! pitää sisällään kaksi näkökulmaa, ensinnäkin oodin yleensä elämälle, kaikenlaisen elämän kunnioittamisen ja arvostamisen. Toiseksi nimi viittaa niihin asioihin ja sisältöihin, joilla hyvää elämää voidaan koulun keinoin ylipäätänsä mahdollistaa. (MK)

Lisää tietoa kirjauutuudesta osoitteessa: www.tammi.net / (oppimateriaalit /vuosiluokat 1–6; klikkaa oikea alakulma: Terve elämä -kirja…

 

 

Runebergin päivä vuonna 1900

J. L. Runebergin syntymäpäivä 5. helmikuuta oli kouluissa vapaapäivä vuonna 1900. Tuolloin elettiin ankaraa Bobrikovin aikaa. Ehkä tällä vapaapäivällä haluttiin vahvistaa suomalaisten henkistä kestävyyttä vääryyksiksi koettuja keisarikunnan pääkaupungista ja Helsingistä itse kenraalikuvernööriltä tulevia päätöksiä vastaan. Joka tapauksessa kenraalikuvernöörin kanslia reagoi pian. Se tiedusteli jo kymmentä päivää myöhemmin kouluylihallitukselta selitystä tähän ylimääräiseen vapaapäivään. Kouluhallitus ei vitkastellut vaan vastasi jo neljä päivää myöhemmin.

Se ilmoitti, että joka kuukausi on kouluissa yksi vapaapäivä, jonka ajankohdasta päättää koulun johtaja oman harkintansa mukaan. Kouluylihallitus ilmoitti, että se ei ollut käsitellyt helmikuun viidennen päivän pitämistä vapaana. Näin koulujen johtajat olivat ilmeisesti aivan sattumalta päätyneet kukin tahollaan määräämään kyseisen päivän vapaaksi.

Varmimmaksi vakuudeksi kouluylihallitus ilmoitti kenraalikuvernöörin kanslialle, että kaikkia keisarillisia juhlapäiviä vietetään tarkoin kaikissa Suomen kouluissa. Tästä oli tehty päätös jo elokuun 8. päivänä vuonna 1872. (HR)

 

 

Runebergia sanoin ja sävelin Martti Helan salissa

Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin tarinaa kerrottiin vaimon perspektiivistä torstaina 25.3. Martti Helan salin iltaesityksenä. Esitys otti yleisönsä vanhakantaisella hartaalla isänmaallisella otteella.  Kokonaisuus oli Runebergin elämästä kertova taideteos, jossa kuulijalle valotettiin kansallisrunoilijan elämää informatiivisesti ja hänen tuotantoansa esille tuoden. Vaimona, Fredrikana ja  kertojana esiintyi Saimi Tikkanen. Näyttämön keskellä keinutuolissa istuen ja välillä seisten kauniissa säätyläisrouvan asussaan hän loihti mielikuvan arvovaltaisesta hienostorouvasta. Johan Runeberg tapasi mielitiettynsä jo 17-vuotiaana. ”Frikla” oli silloin vasta 13-vuotias. Tiet erosivat välillä ja Runeberg oli kihloissa Maria Juveliuksen kanssa ja olipa hänellä Fredrika Juvelius niminen rakastettukin. Kerrotaan, että näille naisille Johan kirjoitti kauneimmat rakkausrunonsa. Fredrika säilyi kuitenkin Johanin mielessä, ja he solmivat avioliiton vuonna 1831. Liitto kesti 46 vuotta, vaikka välillä runoilijasielu haki inspiraatioita useista rakastajattarista. Fredrika oli kuitenkin se ainoa oikea, vaimo, jonka nimen hän viimeisenä kuolinvuoteeltaan lausui. Fredrika oli myös kirjallisesti lahjakas ja kirjoitteli muistelmia, lehtiartikkeleita ja romaaneja. Heidän avioliitostaan syntyi 8 lasta: 7 poikaa ja 1 tyttö. Vanhuuttaan Johan eli halvaantuneena. Vaimo joutui hoitamaan miestään 14 vuotta. Johan kuoli 73-vuotiaana 6.5.1877.

Runebergin tarinaa kuljetettiin neljän lausujan voimin. Saarijärven Paavosta kertova runo otti yleisönsä koruttomalla, pelkistetyllä tulkinnallaan, jossa vilja kasvoi, kun Herralta kasvua rukoiltiin ja sinnikkäästi jaksettiin työtä tehdä. Runon tulkitsi Maija-Liisa Tossavainen.

   
Kuvassa vasemmalta pianistina Heljä Tervo, keinutuolissa Saimi Tikkanen,
lausumassa Maija-Liisa Tossavainen ja taustalla osa laulukuorosta Siionin tyttäret.

Ruotsin akatemian kultaisen mitalin Runeberg sai runostaan – Hauta Perhossa. Runon lausui Väinö Vähäsarja hyvin vakuuttavasti ja eläytyen. Hän kertoi sodan kauhut verisistä taisteluista ja isänmaan puolustamisesta vainolaisia vastaan. Tunnetuin Runebergin teos Vänrikki Stoolin tarinat on kuvaus Suomen sodasta vuosilta 1808–1809. Esityksen musiikillisesti tuoreinta antia oli Juha Vähäsarjan  laulama Ainut hetki -runo, jonka Risto Vähäsarja oli säveltänyt. (LSu)

Runebergia sanoin ja sävelin
Käsikirjoitus: Saimi Tikkanen
Esiintyjien valmennus: Pauli Haataja
Laulajien valmennus: Helena Vähäsarja-Haataja
Kerronta: Saimi Tikkanen
Lausujat: Sirkka Olsbo, Maija-Liisa Tossavainen sekä Juha ja Väinö Vähäsarja
Laulaja: Juha Vähäsarja
Pianisti: Heljä Tervo
Laulukuoro: Siionin tyttäret ja pojat avustajinaan ”Kajaanin seminaarin nuoret naiset”

Taiteen ja kulttuurin senioriakatemia -seminaari

Kajaanin yliopistokeskus, Lapin yliopisto, Kajaanin kaupunki ja Ristijärven kunta järjestävät Kajaanin yliopistokeskuksessa Taiteen ja kulttuurin senioriakatemia -seminaarin 14.4.2004 klo 9.00-17.00. Seminaarin tarkoituksena on tehdä senioriyliopistotoimintaa tunnetuksi, luoda konkreettisia toimintaehdotuksia kehittämisen pohjaksi ja sopia yleisistä kehittämislinjoista. Taiteen ja kulttuurin senioriakatemia on usean yliopiston, korkeakoulun, yrityksen ja tutkimuslaitoksen yhteinen virtuaaliyliopistohanke. Tavoitteena on tuottaa ja tarjota kansainvälisesti korkealaatuisia ja kilpailukykyisiä koulutuspalveluja. Seminaariin tulee ilmoittautua viimeistään 8.4.2004 mennessä puhelimitse, faksilla tai sähköpostitse Kajaanin yliopistokeskukseen: Koulutusassistentti Seija Pyykkönen Kajaanin yliopistokeskus Puhelin (08) 632 4802 tai 040-568 3807, telekopio (08) 632 4820 seija.pyykkonen@oulu.fi

Yliopistokeskuksen johtokuntaan henkilökunnan edustaja

Kajaanin yliopistokeskuksen henkilökunta piti tiistaina 30.3. normaalikoulun juhlasalissa yliopistokeskukseen ehdotettavasta henkilökunnan jäsenestä vaalin. Varsinaiseksi jäseneksi äänestyksessä tuli ehdolle eniten ääniä saanut projektipäällikkö Antti Ylönen (38 ääntä) tietojenkäsittelyn yksiköstä, varajäseneksi ehdolle tuli lehtori Anneli Pönkkö (23 ääntä). Muut ääniä saanet olivat Tuula Honkanen (18 ääntä) ja Reijo Heikkinen (9 ääntä). (KI)


88 yliopistokeskuksen henkilökuntaan kuuluvaa äänesti vaalissa


 

 

Harjoittelukoulujen rehtoreiden kevätpäivät 1.2.4.2004 Kajaanissa

Noin 20 harjoittelukoulujen rehtoria eri puolilta Suomea kokoontuu harjoittelukoulujen rehtoreiden kevätpäiville 1.2.4.2004 Kajaaniin. Ohjelmassa on mm. Kajaanin yliopistokeskuksen johtajan, prof. Juhani Suorttin tervehdys, työmarkkina-asiamiehen Lauri Liusvaaran alustus uudesta palkkausjärjestelmästä sekä opetustoimen vastuu- ja hallintokysymyksistä erityisesti rehtorin näkövinkkelistä, koulutuspäällikkö Markku Parviaisen alustus työhyvinvointikysymyksistä, rehtori Heikki Happosen alustus yhtenäisestä perusopetuksesta sekä yhdistyksen kevätkokous. (SB)

 

 

Oletko muistanut hiihtää!

Huhtikuu alkaa reippaassa pakkassäässä ja siitä on luvassa hyvät ja kantavat hiihtokelit. Nyt kaikki ladulle kuntoa kohottamaan ja nauttimaan kevättalven mahdollisesti viimeisestä pakkassäästä ja auringosta!

 

 

Runoiltoja Eino Leino -talolla ja erilaisia tapahtumia kevään ja tulevan kesän 2004 aikana

Keväiset runokahvilat alkavat torstaina 22.4., jolloin on Kirjan ja Ruusun päivän runoilta kello 18.00, ohjelma 6 € sisältää kahvit  sekä torstaina 6.5. Äitienpäivärunoja kello 18.00, ohjelma 6 €, sisältää kahvit.

Kesän runokahvilat pidetään torstai-iltaisin 17.6.–12.8. kello 18.00, ohjelma 6 €, sis. kahvit. Runokahvilaillat järjestävät yhdessä Kainuun Lausujat ja Kapsakka Ky.

Kainuun Eino Leino -seura järjestää Kapsakka Ky:n kanssa Lauluja Leinon runoihin -esityksen sunnuntaina 4.7. kello 14.00. Esiintyjänä on Kaarlo Törmi ja säestäjänä Sakari Jankko.

Leinon syntymäpäivänä tiistaina 6.7.2004

Kello 14.00 Leino-talolla on Sisko Ojanperän ja Paula Tapionmäen runo- ja lauluesitys. Opastetut veneretket Leinon synnyinmaisemiin Hövelönlahdelle alkavat kello 12.00 ja 15.30. Veneretken hinta on 20 € sisältää opastuksen lisäksi nuotiokahvit laavulla Hövelönlahden rannalla. Opastettu kävelyretki Vainajien varvikkoon ja Paltaniemen kuvakirkolle sekä Keisarintalliin on tarjolla kello 12.00 ja 15.30. Hinta on 3 €/hlö. Näillä Leinon syntymäpäivätapahtumilla kylällä juhlistamme syntymäpäivää ja tuomme esille Leinon viimeisen käynnin kotikylällä kesällä 1924 eli 80 vuotta sitten.

Keskiviikkona 7.7. kello 19.00 järjestetään höyrylaivaristeily Oulujärvelle s/s Kouta-laivalla. Risteilyn aikana esitellään Oulujärven maisemia ja kerrotaan Leinon elämästä. Mukana myös Sisko Ojanperä, joka esittää Leinon runoja. Tarjolla on myös kahvia ja haitarimusiikkia. Kesto noin 4 tuntia. Hinta on vielä avoin. Torstaina 8.7. kello 18.00 torstai-illan runoillassa Leino-talolla esiintyy Sisko Ojanperä. Lauantaina 10.7. Eino Leino -soutelu Lukkarinnurmelta Paltanimelle.

Tilaisuuksiin ja retkiin varaukset Kapsakka, puhelin (08) 636 606.

Runoviikolla on Eino Leino -iltamat  6.7.2004 kello 20 Kaukametsässä, Runon ja suven päivän, Eino Leinon syntymäpäivän iltamat päättävät Runoviikon. Eino Leinon päivän puheen pitää toimittaja Erkki Toivanen Leinon eurooppalaisuudesta. Poliittisena lausujana vierailee ulkoministeri Erkki Tuomioja. Iltamien ohjelmassa esiintyy Runoviikon ja muita taiteilijoita laulaen, lausuen ja tanssien. Liput myynnissä 5.4.2004 lähtien Lippupisteen toimipaikoissa puh. 0600 900 900 ja Kajaani-Infossa puhelin (08) 6155 2555. (Esko Piippo)

 

 

Onnittelut

Aino ja Mika Mutasen perheeseen on syntynyt 24.2.2004 tyttövauva. (KI)

 

 

Timo Karjalainen 50 vuotta

 Välillä levähdyspaikkoja etsien,
uutta tutkien ja lukien.
Kauniisti elämän aakkosista esiin tuoden
 taittuu matka kuin tulta luoden.
Niin syttyy liekki tai sammuu taas,
vaikka on paksu lumi maas.
Polkunsa mittaa kun katselee taa,
sitä rikkauden määrää, muistaako aina arvostaa.
Elämän ekologiset arvot kun meitä kantaa,
silloin on paljon,
 mistä toisillekin antaa.
Pelkkää tyyntä ei kenellekään toivo.
Sade on sallittu.
Niin on parasta ja elämä paremmin hallittu.

 Sinä kuljet kasvun lehtiä kääntäen
tulevaisuuteen kurkottaen.
Näät edessäsi mahdollisuuksien portit,
käy rohkeasti kohti avaimiasi sovittaen.

Lea Suopelto
11.03.2004

 

 


Aineisto (kirjoitukset ja kuvat) huhtikuun numeroon 19.4.
mennessä mieluiten sähköisesti tänne.


Sivut päivitetty 31.03.2004

Lauri Sonny,