HUHTIKUU 2009


Tietojenkäsittelytieteiden maisterivalinnan hakijamäärä tuplaantui

Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen maisterivalinnan hakijamäärä kasvoi 100 % edelliseen vuoteen nähden. Tänä vuonna hakijoita Ouluun oli 85 ja Kajaanin yksikköön 19. Hakijoista kolmella neljästä oli taustalla AMK-tutkinto. Maisterivalinnan hakuaika päättyi maaliskuun lopussa.

IT-osaajille näyttää riittävän töitä nykyisestä taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Huhtikuun alussa IT-viikko -lehti uutisoi IT-osaajista edelleen olevan pulaa. Tietotekniikan liiton (TTL) mukaan informaatioteknologian merkitys on voimakkaassa kasvussa. Kriittiseksi osaamisalueeksi nostetaan liiketoiminnan kehittäminen ja liiketoimintaprosessien tehostaminen IT:n avulla. Myös teknisen osaamisen merkitys säilyy vahvana. Tietotekniikan liiton koulutuspäällikkö Saila Sihtola kommentoi, että taantuman aikana kannattaa kouluttautua ja kehittää ammattitaitoaan.

Tietojenkäsittelytieteiden laitoksen pääsykoevalinta on käynnissä vielä huhtikuun loppuun saakka. Tätä kautta voivat hakeutua opiskelemaan ylioppilas- tai ammatillisen tutkinnon suorittaneet henkilöt. Pääsykoevalinnan kautta hakevat henkilöt suorittavat pääsykokeen, joka järjestetään toukokuun lopussa. (Jonna Kalermo)

IT-viikko: http://www.itviikko.fi/ihmiset-ja-ura/2009/04/02/it-osaajat-edelleen-piilossa-monilta-yrityksilta/20098700/7

 

Kriisiseminaari 24.3.

Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelut saivat varmasti kaikki suomalaiset varpailleen. Ennen kaikkea se huolestutti meitä tulevia opettajia. Opiskelijat pyysivätkin viime syksynä Opela ry:tä huomioimaan asia jollain lailla. Pyynnön seurauksena Opela ry. järjesti 24.3.2009 Kriisit ja suru koulun arjessa -seminaarin. Helan saliin oli kokoontunut kiitettävä määrä yleisöä. Koulumme opiskelijoiden lisäksi paikalle oli tullut useita Kajaanin kaupungin opetusalan ihmisiä. Puheenvuoron saivat psykologi Tiina Sjöblom, Martti Niemi sekä Pertti Määttä.

Opela ry:n puheenjohtajan Petra Junnon tervetuliaissanojen jälkeen Sjöblom luennoi traumaattisten tapahtumien vaikutuksista lapseen ja kuinka reaktioihin tulisi suhtautua. Yleisesti lasten kykyä huomata ja havainnoida traumaattista tapahtumaa aliarvioidaan. Traumaattisen tapahtuman jälkiseurauksia voidaan nähdä kuitenkin jopa vuosien jälkeen. Sjöblom kuuluu SPR:n valtakunnalliseen kriisiryhmään ja on uransa varrella ollut järjestämässä mm. sekä Jokelan että Kauhajoen kriisien jälkityötä. Yleisö sai arvokasta tietoa käytännön esimerkkien kera esimerkiksi post-traumaattisesta stressistä, shokin oireista ja kuinka niihin tulisi suhtautua tai miten ihmiset käyttäytyvät kriisitilanteen sattuessa. Lopetettuaan Sjöblom sai raikuvat aplodit ja Opela ry:ltä kiitoksena ensiapupakkauksen.

Kahvitauon jälkeen seminaaria jatkoi Perusopetuksen tulosalueen johtaja ja Lyseon yläkoulun rehtori Martti Niemi, joka kertoi Kätönlahden koulun tyhjentäneestä uhkaustapauksesta. Internetiin oli levinnyt uhkausviesti, jossa viestin kirjoittaja uhkasi hyökätä koululle. Niemi kuvaili seikkaperäisesti mistä tilanne alkoi ja mihin se kehittyi. Hän kertoi, miten tilanteessa toimittiin ja miten siinä olisi voinut toimia. Ensi sijaisen tärkeänä hän piti sitä, ettei kyseisenlaisessa tapahtumassa annettaisi ristiriitaista tietoa, eikä tehtäisi hätiköityjä johtopäätöksiä huhujen perusteella. Yhteistyö poliisin kanssa on myös erittäin tärkeää.

Viimeisen puheenvuoron käytti Pietari Brahen koulun rehtori Pertti Määttä. Hän kertoi tapausesimerkkien kautta, miten koulun tulisi toimia, kun joku koulun oppilaista kuolee joko yllättäen tai sitten esimerkiksi pitkällisen sairauden nujertamana. Aina ei tulla ajatelleeksi, miten suuresti yhdenkin oppilaan poismeno voi vaikuttaa lapseen. Lopuksi seminaariväki kävi keskustelua aiheesta ja Niemelle sekä Määtälle esitettiin lukuisia kysymyksiä. Seminaari oli hyödyllinen, ajankohtainen ja vastasi moniin sellaisiin kysymyksiin, joihin opettajankoulutuksessa ei ole aina aikaa vastata. (Anna Kaisa Miettinen)

 

Sami Jauhojärvi valittiin Vuoden Murreksi

Oulun yliopiston suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestö Suma ry. on valinnut Vuoden Murreksi hiihtäjä Sami Jauhojärven. Murre-palkinto jaetaan kahden vuoden välein myönteiselle ja ajankohtaiselle murreteolle, ja sen vastaanottaja voi olla henkilö, ryhmä tai ilmiö. Valitsijaraati rankkasi yksimielisesti tämän vuoden voittajaksi Jauhojärven, joka on tuonut Tornionlaakson nykymurretta raikkaasti esiin letkeillä kommenteillaan haastatteluissa sekä osin myös kotisivuillaan. Mainion kisamenestyksensä ansiosta hän on saanut myös kotimurteelleen positiivista julkisuutta.

Hiihtäjä käyttää suvereenisti peräpohjalaismurteiden leimallisinta piirrettä eli jälkitavujen h:ta, esimerkiksi sanoissa hiihethään ja nelhjään. D taas on äänne, joka ei näytä kuuluvan lainkaan miehen puheeseen, niinpä hän oottaa eikä odota. Itseensä mies viittaa sanalla mie ja juttelee pallautumisesta palautumisen sijaan. Murreksi Jauhojärvi sopii myös siksi, että hänen lempinimensä on osuvasti Musti. Murre-raadissa istuivat Oulun yliopiston suomen kielen professori ja Suomen kielen kielilautakunnan puheenjohtaja Harri Mantila, suomen kielen lehtori Marketta Harju-Autti sekä kolme Suma ry:n hallituksen edustajaa.

Vuoden Murre -palkinto jaettiin tänä keväänä toista kertaa. Ensimmäisen kerran tunnustus myönnettiin keväällä 2007, jolloin tittelin veivät Maajussille morsian -televisiosarjan ensimmäisen tuotantokauden maajussit. (Samira Fahim)

 

 

Mittaustekniikkaan erikoistunut kehitysyhtiö Measurepolis development käynnisti toimintansa

Mittaustekniikkaan erikoistunut teknologian ja liiketoiminnan kehitysyhtiö Measurepolis Development Oy aloitti toimintansa 1.4.2009. Kajaanin kaupungin omistaman yhtiön päätehtävänä on luoda mittaustekniikasta yhteistyökumppaneilleen kannattavaa liiketoimintaa. Kajaanin kaupungin elinkeinotoimen uudelleen organisoinnin myötä perustettuun yhtiöön siirtyvät mittaustekniikan kehittämisohjelma Measurepolis, ajoneuvotietojärjestelmien ATJ-kehittämisohjelma, yrittäjyyden valmennuskeskus Intotalon toiminnot sekä luovien alojen yritysten Nature Craft -ohjelma ja Kajaanin kaupunkiseudun aluekeskusohjelma. Elinkeinoyhtiönä aiemmin toiminut Kajaanin Teknologiakeskus Oy keskittyy jatkossa kiinteistöliiketoimintaan.

Measurepolis Development jatkaa 1970-luvun alussa käynnistynyttä kansainvälisesti merkittävän mittaustekniikan osaamiskeskittymän kehityspolkua, joka käynnistyi Kajaani Elektroniikan perustamisesta, laajeni 1990-luvun alussa Oulun yliopiston käynnistettyä mittaustekniikan alan tutkimustoiminnan ja vahvistui 2000-luvun alussa Measurepolis-mittaustekniikan osaamiskeskuksen käynnistettyä toimintansa luoden mahdollisuudet mittaustekniikan alan yritystoiminnan vahvalle kehittymiselle, Kajaanin ammattikorkeakoulun profiloitumiselle sekä Oulun yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja VTT:n mittaustekniikan alan tutkimustoiminnan merkittävälle kasvulle Kajaanissa.

Measurepolis Development tarjoaa jatkossa valtakunnallisesti teknologian ja liiketoiminnan kehittämispalveluita 14 asiantuntijansa ja laajan Measurepolis-mittaustekniikan osaamiskeskuksessa toimivien yhteistyökumppaneidensa voimin. Measurepolis Development Oy:n tavoitteena on kehittyä kansainvälisesti tunnetuksi mittaustekniikkaan erikoistuneeksi kehitysyhtiöksi, joka on haluttu kumppani synnyttämään mittaustekniikasta kannattavaa liiketoimintaa.

Yhtiö järjestää yhteistyössä Kajaanin kaupungin elinkeinotoimen ja Kajaanin Teknologiakeskus Oy:n kanssa tiedotustilaisuuden yhteistyökumppaneille ja tiedotusvälineille kaupungin elinkeinotoimen järjestelyistä keskiviikkona 15.4.2009 kello 10:00. Tiedotustilaisuus pidetään Kajaanin Teknologiakeskuksessa, kokoustila Anturissa. (Risto Oikari)

Lisätietoja: www.measurepolis.fi

 

Yliopistoportaalin toteuttaminen keskeytyi

Tietohallinnon rahoitus vuodelle 2009 on vahvistunut ja rahoitus pienentynyt siinä määrin että yliopistoportaalihanketta on mahdotonta ruveta toteuttamaan vuoden 2009 aikana. Vuoden 2010 rahoituksesta ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa. Tästä syystä portaalihankkeen toteutus on keskeytetty ja hankkeen tilannetta arvioidaan uudelleen siinä vaiheessa kun laatuhanke, talouden suunnittelujärjestelmä ja yliopiston oikeudellisen aseman muutoksen vaikutukset ovat selvinneet ja rahoitus hankkeen uudelleen käynnistymiselle on varmistunut. Tehdystä työstä laaditaan loppuraportti jota käytetään hyväksi hankkeen mahdollisesti jatkuessa. (Lauri Sonny)

 

 

Liikuntapäivillä koettua

Kajaanin yliopistokeskuksen yhteinen virkistyspäivä vietettiin 1.4. Ohjelma alkoi Haasta itsesi kunnolla -työpaikkaliikuntahankkeen esittelyluennolla Kajaanin kampuksella josta siirryimme Kajaanihallin läheisyyteen ruokailemaan lohikeittoa nokipannukahvein ja kahvileivin höystettynä. Iltapäiväksi oli vapaavalintaista ohjelmaa sisäcurlingista ja mölkystä lumikenkäkävelyyn tai perinteisemmin sauvakävelyyn, hiihtoon tai salibandyyn. (Lauri Sonny)

 



 

 

All-Arabic Conference on Psychology

The First All-Arabic Conference on Psychology took place in Riyadh, Saudi Arabia, March 11–12, 2009. The Conference was organized by Imam Muhammad Ibn Saud University and Ministry of Higher Education of Saudi Arabia, under the patronage of the Royal Family and the King Adullah II. That Conference collected representatives of many Arabic countries – Kuwait, Bahrain, Qatar, Emirates, Sudan, Egypt, Saudi Arabia and others.
The Conference was a remarkable event for the Saudi Arabia academic community, first, because that was the first international conference of this type, and second, because there were also participants from Europe and USA.
The aim of the Conference was to establish wide international cooperation within the academic community and to improve the teaching of psychology in Arabic Universities.
Nikolai Veresov, Ph. D., researcher from the University of Oulu, was the Honorary Guest of the Conference. He was invited as a special guest of the Royal Family of Saudi Kingdom.

Nikolai Veresov was awarded the Prise “For outstanding impact on Arabic psychology”. In his introductory speech, Prof. Suliman Abu Al-Khail, Imam Mohammed bin Saud University Rector, stressed that Professor Veresov is awarded this Prise due to his impact to Arabic psychology. His books are used as an obligatory text-books opening to the students the world of cultural psychology, the field in which Professor Veresov is one of the leading international experts. It is important that professor Veresov is also a Full Member of Russian Academy of Social and Pedagogical Sciences. Professor Veresov is the first foreign scholar why is awarded this Prise – and this is the symbolic Act manifesting the unity of the world scientific community.

In his Address Speech Professor Veresov said that it is great honour and a privilege for him to be awarded of such Prise. This is not only the sign of recognition of his personal achievements, but it is a sign of the recognition of the whole Finnish and European psychology. Nikolai Veresov also emphasised the hope that this Prise will serve as a symbol of establishing a new type of scientific relations between Saudi Arabia and Finland. Cultural psychology helps people with different backgrounds to understand each other better, so, this remarkable event might help to reach this goal.

The event was ended by the open lecture of Nikolai Veresov for the professors and students of the Universities from Riyadh. The Program of the Conference is available here http://www.imamu.edu.sa/news/Pages/news_6-03-1430_1.aspx It’s in Arabic, but there is my name mentioned inside in English (Nikolai Veresov)

 

Flooranpäivän soutu

Kajaanin yliopistokeskus ja Kajaanin AMK järjestävät työntekijöilleen ja opiskelijoilleen yhteisen soututapahtuman Kajaaninjoella Flooranpäivänä 13.5.2009. Ilmoittautumiset joukkueisiin 30.4.2009 mennessä Seija Pyykköselle seija.pyykkonen(at)oulu.fi. Ohjelmassa on paljon muutakin kuin pelkkää soutamista, katso oheisesta ohjelmasta. Ohessa ohjelma ja säännöt. (Markku ja Seija)

 

 

 



Aineisto (kirjoitukset ja kuvat) toukokuun 2009 numeroon 18.5.
mennessä mieluiten sähköisesti osoitteeseen
 kampuslehti(at)oulu.fi.


Sivut päivitetty 17.4.2009