MAALIS-HUHTIKUU 2002


Kajaanin kampus -lehti viisi vuotta

Olet alkamassa lukemaan Kajaanin kampus -lehden viisivuotisjuhlanumeroa. Todellakin olemme yhdessä tehneet kampuslehteä jo peräti viisi vuotta. Selatessasi sähköisen arkiston aiempia numeroita huomaat, että lehti on muuttanut muotoaan alkuajoista ja erillistä paperiversiota ei ole taloudellisista syistä voitu julkaista viimeiseen pariin vuoteen - kuten kolmena ensimmäisenä vuotena. Tästä kärsivät Internet-palveluja ilman olevat entiset työntekijämme.

Kampuslehti syntyi halusta tiedottaa Kajaanin kampuksen tapahtumista ja lisätä myös sisäistä tiedottamista. Alkuperäinen idea on voimassa edelleenkin: innostaa kampuksen työntekijöitä ja opiskelijoita tiedottamaan ja kirjoittamaan itselleen tärkeistä asioista. Olemme myös onnistuneet tässä. Paljon on tullut erilaisia kirjoituksia muun muassa paikallistapahtumista matkakertomuksiin eri puolilta maailmaa. Niitä on mukava lukea.

Nettijulkaisulla on myös vaikuttava lukijakunta. Lehtemme sivuilla käyneiden määrä vaihtelee runsaasta 300-800 lukijaan yksittäisestä numerosta riippuen. Eniten lukijoita on suurten tapahtumien yhteydessä julkaistuilla lehdillä - kuten kasvatustieteen päivät ja opettajankoulutuksen 100-vuotisjuhlat. Se on varsin hyvä määrä kampuslehden kaltaiselle nettijulkaisulle. Moni entinen kampuksen opiskelija onkin pysäyttänyt - eri puolilla Suomea kohdatessamme - ja kertonut nettilehteä tärkeäksi yhteydenpitokanavaksi. Heidän mielestään on mukava seurata entisen opiskelupaikan kuulumisia. Mielenkiinnolla lukisimme juttuja myös kentänkokemuksista.

Omasta puolestani haluan kiittää kaikkia lehteen kirjoittaneita ja muuten lehteä tukeneita. Kertokaa kuulumisistanne entistä innokkaammin ja oma-aloitteisemmin. Lisätään yhteistä tietämystämme kirjoittamalla kampuslehteemme! Hauskaa vappua! (JV)

 

Matkalla -oppaana vaikkapa Elias Lönnrot

Matkat ja matkustaminen ovat muotia. Mielellään omia polkuja ja oikeilla varustuksilla. Maille, joita turismi ei ole vielä "pilannut". Minä en ole turisti, mutta ne muut! Monelle tämä on statusta. Elämyksiä Lapissa ja aurinkorannoilla. Seikkailua opetetaan jo koulussakin. Ota miehestä (naisestakin) mittaa!

Jotkut matkustavat työkseen ja huomaavat, että ajan mittaan se ei ehkä olekaan hauskaa. Toinen ehkä tyytyy matkakirjoihin. Voit ottaa sen mukaankin -luotettavan oppaan täynnä faktoja. Mitä silloin näet ja koet? Tuon kirjan vaiko ympärilläsi olevan toisen maailman. Onnistut kapeuttamaan matkaasi myös kameralla. Muistikuvasi ovat muutaman millin kokoisia ruutuja paikoista, joita et jälkikäteen pysty palauttamaan mieleesi. Olikohan tuo se kirkko ---?

Tämä aika haluaa tuotteistaa kaiken. Myös piirilääkäri Elias Lönnrotin matkat. Hänestä halutaan tehdä myös osa esikuvallisten ihmisten luetteloa. Onko matkustaminen esikuvallista ? Kenties sekin.

Matkailuelinkeinoa tarjotaan monen syrjäseudun pelastukseksi. Miksipä siis ei tuotteistettaisi myös Kainuussa, jossa mainittu lääkäri työskenteli kaksi vuosikymmentä, tosin lähes puolet siitä virkavapaalla "harrastuksensa" parissa, josta suuri osa oli juuri matkustamista, virassa ja runojen perässä. Monella matkalla työ ja harrastus olivat yhtä ja samaa. Vaeltaja oli siis myös tehokas. "Matkalla viihdyn parhaiten." Miksipä mies ei siis olisi vaeltanut? Kirjoistakin hänen kokemuksiaan voi lukea, mutta aito on aitoa, maitokin.

Kainuun kunnat ovat ryhtyneet yhteistuumin selvittämään Elias Lönnrotin Kajaanin kauden liittymistä kunkin paikkakunnan menneisyyteen j a maisemaan. Työrukkaseksi on saatiin taannoin Kainuun opisto, joka palkkasi kulttuurintutkijoiden muodostaman osuuskunnan käytännön työhön. On tutkittava, ideoitava, tuotteistettava j a markkinoitava. Joitakin koematkojakin on jo tehty. Ei pidä myöskään unohtaa Kajaanin oppaiden jo vuosia järjestämiä Lönnrot-kierroksia kaupungissa ja lähimaisemissa. Niissä, joissa Kajaanin piirilääkäri eli ja asui, hoiti potilaitaan ja meni viimein naimisiinkin.

Kalevalan uudemman laitoksen 150-vuotisjuhla tuli ja meni. Kaiken piti olla silloin kulttuurimatkailijan nähtävissä ja koettavissa. Maisemia, makuja, elämyksiä sopivasti historiatiedoilla maustettuna. Valmista ei tullut. Kaikki vaatii aikansa kypsyäkseen.

Vakka-Suomessa voidaan rypistellä otsaa. Miten tässä nyt näin kävi? Ei syytä huoleen. Lönnrotista oli moneksi ja monelle. Kalevala syntyi hänen työpöydällään, jonka fyysinen sijainti tunnetusti vaihtui usein. Runot kerättiin pääasiassa Venäjän Karjalasta. Eepoksen ensimmäiseen laitokseen tulivat ratkaisevat ainekset Vienasta. Missä ja milloin runot syntyivät? Sitä tutkijat selvittäkööt, mikäli Matti Kuusenjäljiltä vielä jotain jäi avoimeksi. Elias Lönnrotin elämäntyö on niin ylivoimainen, että siitä riittää kaikille. Tutkijoille ja tuotteistajille.

Mutta ne matkat? Lapsena Elias tottui vaeltamaan koulumatkoilla j a vielä vanhuksenakin hiihti ahkerasti. Vältti kuitenkin suurimpia mäkiä omaisten hartaista pyynnöistä heltyneenä. Aarne Anttila luettelee massiivisessa elämänkertateoksessa 11 suurta keruu ja tutkimusmatkaa. Raija Majamaa on Elias Lönnrotin Valittuja teoksia toimittaessaan laskenut myös virkamatkoilla kertyneitä virstoja. Käsittämätön määrä kilometrejä kumpaakin. Kävellen, hiihtäen, soutaen, hevosen reessä j a poron pulkassa. Ehti hän tosin nauttia höyrylaivan ja junankin kyydistä, mutta kävely ja hiihtoa olivat omimpia "lajeja". Joskus oli pakko ryhtyä uimasilleenkin. Harrastuksena se oli hänen mieluisimpiaan.

Ensimmäinen varsinainen keruumatka toteutui kesällä 1828. Savo, Laatokan seutu j a Pohjois-Karjala tulivat tutuiksi, mutta tavoiteltu Vienajäi saavuttamatta. Sinne hän pääsi ensimmäisen kerran vasta kesällä 1831. Tutkimusmatkoista viimeinen, Viroon tehty, päättyi joulun alla 1844.

Kajaanin kihlakunnassa piirilääkäri noudatti luontaisia teitä, vesireittejä. Yöpyi säätyläisten luona ja kievareissa. Kaikkeen sopeutuvana pirttien penkitkään eivät olleet hänelle outoja nukkuma-alustoja. M. A. Castrenin kanssa oli joskus pakko yöpyä Lapissa lumeen kaivautuneena. Matkatavarat kulkivat usein repussa, mutta pitkillä tutkimusmatkoilla tarvittiin monenlaista. Hukkareissuksi osoittautuneella Petroskoin matkalla oli laukuissa pienoinen kirjastokin. Ajan kuluksi tehty luettelo kertoo kaikesta muusta matkalla tarvittavasta.

Reissussa rähjääntyy. Matkalla oli teetettävä uusia saappaita. Pietarissa vaatteet eivät olleet siinä kunnossa, että olisi voinut tehdä pakolliset vierailut korkeiden viranomaisten luokse. Ikävä joulun viettoon kotiin taisi olla yhtä tärkeä selitys tälle laiminlyönnille.

Venäjän Karjalan lisäksi hän vaelsi Arkangelin seudut, vepsäläisten asuinsijat, Viron ja Inkerin. Pistäytyipä pikimmiten Norjassakin. Ruotsiin hän ehti vain Haaparantaan ja suunniteltu matka Saksassakin jäi tekemättä. Kajaanin piirilääkäri oli sopuisa vaeltaja. Castrenin kanssa pidettiin muutama päivä mykkäkoulua, mutta se oli harmiton poikkeus. Vaeltajat olivat väsyneitä ja vastuksista tuskaantuneita .

Martti Haavion mukaan Elias Lönnrot oli ikuinen vaeltaja, jota vaivasi alituinen koti-ikävä. Siitä on jälkipolville jäänyt tunnettu elegia armaista tähdistä, jotka vieraalla maalla näyttivät peräti oudoilta. Kaipaaja toivoi siipiä selkään kotiin päästäkseen. Miksi siis lähteä matkaan? Velvollisuudentunto ennen kaikkea. Yrjö Hirnin mukaan hän oli lisäksi yksi niitä armoitettuja, joka pystyi kokemaan matkaajan riemun ja syvimmän ahdistuksen tunnot. Ne houkuttelevat yhä uudestaan.

Miten tuotteistetaan koti-ikävä, hyttyset turvattomuuden tunne ja kuolemakin, jotka olivat vaeltajan alituisia seuralaisia. Ei tietä eikä karttaa. Kompassi oli ja oppaat tarvittaessa. Saattoiko heihin aina luottaa?

Valmis idea tuntuu helpolta ja itsestään selvältä. Sen keksimisessä se vaikeus piilee. Kulttuurimatkailijan turvallisuus on yrittäjän vastuulla ja yksi matkan keskeisimpiä tekijöitä. Se häivyttää yhden keskeisimmistä 1800-luvun alkupuolen matkaamisen elementeistä. Jokainen hyvästijättö saattoi todella ja kirjaimellisesti olla viimeinen. Jo Elias Lönnrotin muutto Kajaaniin synnytti omaisissa murheellisia tuntemuksia. Vieläkö me joskus tapaamme?

Kaikesta huolimatta! Matkaan Elias Lönnrotin jalanjäljille. Mennyttä me emme voi tavoittaa, mutta ehkä hienoisia aavistuksia vaeltamisen hienoimmista ominaisuuksista. Jotain ainutkertaista on tässäkin päivässä, sen kulttuurimatkoissa. Sitä tulevat polvet yrittävät aikanaan tuotteineen tavoitella. (HR)

 

 

Opettajia Unkarin ystävyyskorkeakoulusta

Kajaanissa vierailivat huhtikuussa viikon ajan Kajaanin unkarilaisen ystävyyskaupungin Nyíregyházan korkeakoulun vararehtori Gábor Szekely, joka oli Suomessa ensimmäistä kertaa ja unkarin kielen lehtori Károly Minya, joka on vieraillut Suomessa useasti, Kajaanissakin, ja joka puhui erinomaista suomea ja toimi tarvittaessa tulkkina. Yksiköllämme on ollut lähes 20 vuotta yhteistyötä Nyíregyházassa sijaitsevan opettajakorkeakoulun kanssa. Yhteistyö oli pitkään epävirallista, mutta muutama vuosi sitten solmittiin korkeakoulujen välille Sokrates Erasmus –sopimus.

Nyíregyházan korkeakoulu on kokenut suuria muutoksia viime vuosina, kuten koko Unkarin yliopisto- ja korkeakoulumaailma. Nyíregyházassa yhdistettiin vuoden 2000 alussa opettajakorkeakoulu ja maataloudellinen korkeakoulu ja näin syntyi Unkarin suurin korkeakoulu, n. 8000 opiskelijaa (Debrecenissä on suurin yliopisto). Yksikkömme on ollut vuosina 2000-2002 mukana partnerina korkeakoulun hallinnon kehittämisen Tempus-ohjelmassa.

Kuvaaja: Jouni Taponen
Károly Minya ja Gábor Szekely.

Vierailevat opettajat olivat Kajaanissa liikkeellä Erasmus -sopimuksen puitteissa. Heidän ohjelmaansa kuului myös opetusta, mm. vararehtori Szekely piti yksikköneuvoston jäsenille esitelmän korkeakoulunsa kehittämisestä ja lehtori Minya luennoi sekä Kajaanin suomen kielen opiskelijoille että Oulussa suomen ja unkarin kielen opiskelijoille unkarin kielen kehittymisestä. Vararehtori Szekely oli läsnä kummassakin Minyan luentotilaisuudessa vastaamassa opiskelijoiden korkeakoulua koskeviin kysymyksiin.

Vieraat tutustuivat matkallaan opettajankoulutusyksikköön ja sen harjoittelukouluun, Kajaanin kehittämiskeskukseen ja Kajaanin ammattikorkeakouluun. Yhden päivän he viettivät myös Oulussa, jossa em. luennon lisäksi oli tapaaminen vararehtori Vilho Myllylän, suunnittelupäällikkö Olavi Jakkulan, kansainvälisten asiain päällikön Terhi Törmäsen ja EU-koordinaattori Hanna Honkamäkilän kanssa. He tapasivat myös tiedekuntamme dekaanin Maija Fredriksonin ja suomen kielen professorin Harri Mantilan, joka tunsi Károly Minyan ennestään. Matkan ohjelmaan mahtui myös yksi heidän Suomen matkansa päätavoitteista: neuvottelu professori Terttu Kortelaisen kanssa uudesta Erasmus-sopimuksesta, joka koskisi kirjastoalan opiskelija- ja opettajavaihtoa.

Oulun matkalla olivat mukana Kajaanista johtaja Juhani Suortti ja unkarin kielen taitoinen kirjastoamanuenssimme Irene Karppanen. Irene Karppanen vei heidät lauantaina tutustumaan myös Sotkamoon. Sunnuntain vapaa-ajan ohjelmaa heille järjesti Esko Piippo, joka on Kajaanin Suomi-Unkari-seuran puheenjohtaja. (KI)

Kuvaaja: Sirpa Leinonen
Kaija Itkonen (vas.), Gábor Szekely, Károly Minya,
Ritva Pentikäinen ja Seija Blomberg.

 

Unkarilaisvahvistukset

Bernadett Gyula (23v.) ja Laszlo Huszti (21v.) saapuivat väsyneinä matkasta 10. helmikuuta monien mutkien jälkeen tänne Kajaaniin ja yliopistollemme. He opiskelevat molemmat Nyiregyházan yliopistossa liikuntakasvatusta ja biologiaa. Kuten emme me suomalaiset opiskelijakollegatkaan, eivät myöskään Detti ja Laci vielä tiedä varmaksi, mikä heistä tulee isona. Laci toteaa hymy huulessa, että hän tähtää kuitenkin vähintäänkin ministeritasolle!

Meitä kaikkia tietenkin ihmetyttää, miksi juuri Kajaaniin. Kajaanilla ja heidän opiskelukaupungillaan Nyiregyházalla on pitkät ystävyys- ja yhteistyöperinteet. Heidän yliopistonsa lehtorit olivat kertoneet opiskelijoille tällaisesta kolmen kuukauden vaihto-opiskelumahdollisuudesta, ja kokonaista kolme opiskelijaa osoitti kiinnostusta. Detti ja Laci lunastivat paikkansa hyvien kouluarvosanojensa perusteella. Ennen Suomeen tuloaan he tiesivät jo, että suomen kieli ja suomalaiset muistuttavat hyvin paljon unkarin kieltä ja unkarilaisia. He halusivat päästä myös tutustumaan Suomen luontoon, kulttuuriin ja tietysti meihin suomalaisiinkin.

Näiden kuluneiden kevätkuukausien aikana Detti (´Deitti`) ja Laci (´Lasse kakkonen´) ovat pyörineet enimmäkseen liikunnan erikoistujien tunneilla, käyneet muutamilla englannin tunneilla ja tutustuneet myös Kajaanin ammattikorkeakoulun kansainväliseen linjaan. Opintojen lisäksi unkarilaiset ovat päässeet saunomaan muutaman kerran, pilkkineet, hiihtäneet murtsikkaa, vierailleet Vuokatin rinteillä, luistelleet ja pulahtaneet jopa avantoonkin. Lacin olet saattanut tavata juoksemasta Kajaanin kaduilla. Hän on järjestänyt itselleen yksityisen 20 kilometrin turistikierroksen joka ikinen päivä. Myös Detti on ollut aktiivinen tutkimaan ympäristöään ja aloittanut päivänsä viiden kilometrin lenkillä ja kiiruhtanut vielä iltaisin aerobic-tunneille.

Meistä suomalaisista heillä on ehkä hieman yllättäviäkin mielipiteitä. Heidän mukaansa suomalaiset ovat urheilullisempia ja elävät terveellisemmin kuin ihmiset Unkarissa. On kuulemma erikoista, että ihmiset ajavat pyörällä myös talvipakkasilla ja syövät paljon salaattia!!! (Eivät kaiketi ole vielä tutustuneet Suomalaisiin tosimiehiin, jotka grillaavat salaattinsa saunan kiukaalla ja kulauttavat palan painikkeeksi ohraista.) Tutustuttuaan opiskelijaelämän kaikkiin ulottuvuuksiin, he ovat yhä sitä mieltä, että unkarilaiset opiskelijat peittoaisivat suomalaiset kirkkaasti "nesteytyksessä". Tuokoon tämä toteamus lohtua suomalaiselle urheilukansalle, joka yhä haukkoo henkeään dopingin käryssä, luullen olevansa jotain ainutlaatuisen omalaatuista muiden Eurooppalaisten joukossa tapoineen ja tottumuksineen. Muita huomioita unkarilaiset ystävämme ovat tehneet liikennekulttuuristamme, jota he kiittelevät varovaiseksi ja toiset huomioon ottavaksi. Ikävämmät kommentit liittyvät Suomen korkeaan hintatasoon, joka on kolme kertaa korkeampi kuin kotipuolessa Unkarissa. Vaikka ruoka, asuminen ja harrastaminen ovatkin täällä heidän mittapuunsa mukaan hurjan kalliita, eivät he ole omasta mielestään kuitenkaan joutuneet riutumaan, sillä suomalaiset ystävät ovat pitäneet heistä hyvää huolta.

Toukokuun alussa on aika jättää yskien Kajaanin katupölyt taakse ja käydä yläilmoihin haukkaamaan ohuempaa ilmaa Finnairin lennolla Budabestiin. Detti epäilee, ettei pölystä eroon pääseminen paranna yhtään ahdistusta – hengenahdistus vaihtuu vain ikäväahdistukseen…Vaikka koko vaihto-opiskeluajan koti-ikävä onkin aina välillä kalvanut mieltä, niin ikävä tulee kuulema myös Kajaania ja uusia ystäviä. Ainahan sitä toki pääsee takaisin. Jäädään tässä siis vain odottelemaan jatko-osaa!!! Siihen meille antavat aihetta ystäviemme lausahdukset:

Detti: "Finnorszaig a legjobb hely ahol valaha ja´stam!"
Laci: "Legyetek jók, még találkozuuk!"

Artikkelin sisältö puristettiin vieraistamme irti tutorkolmikon voimin. Detin ja Lacin lähdettyä Jaana, Taija ja Markku jäävät kaiketi aivan toimettomiksi…

Voit kirjoittaa Heille osoitteeseen:
Detti: deeco@freemail.hu
Laci: husztilaci@yahoo.com

Ja käy myös tutustumassa Nyiregyházan yliopistoon www.nyf.hu

 

 

Tapahtuipa kerran satutunnilla

Satutunti alkaa, ollaan kaikki hiljaa, ettei satu karkaa.
Nyt saa satu alkaa…

Olipa kerran satutunti, jonka pidimme Lohtajan kirjastossa. Lasten saavuttua paikalle menimme istumaan, ja kaikki 18 lasta sekä me ohjaajat esittäydyimme. Sen jälkeen jutustelimme seuraavana päivänä olevasta Kalevalan päivästä. Tähän liittyen satutuntimme teemana oli suomalainen kulttuuriperinne.

Satuna luimme Martti Sirolan kirjaa Hölmölässä. Sirola oli kuvittanut ja muokannut alunperin Eero Salolan kirjoittamat hölmöläistarinat tämän päivän lapsille ymmärrettävämpään muotoon. Satuja ei ole kuitenkaan muutettu liikaa, vaan niissä vilisee edelleen runsaasti perinteikkäitä sanoja, jotka kuulostavat lapsista hauskoilta. Oli mielenkiintoista seurata lasten ilmeitä ja huomata, kuinka voimakkaasti he eläytyivät näihin tarinoihin ja nauroivat hölmöläisten toilailuille.

Palattuamme Hölmölän kylän satumaailmasta aloimme musisoida. Meillä oli mukanamme pari kanteletta, joita aluksi ihmettelimme ja tutkiskelimme yhdessä lasten kanssa. Perinneteemaan liittyen opettelimme kalevalamittaisen laulun Sorsa soitti kanteleella ja näytimme, miten kanteleella soitetaan tässä laulussa. Sitten kaikki lapset, jotka halusivat kokeilla, saivat soittaa kanteletta meidän muiden laulaessa. Lapset oppivat laulun nopeasti, ja osallistuivat innokkaasti.

Ennen kotiinlähtöä leikimme muutamaan kertaan vanhan laululeikin Isäntä teki talon. Leikki oli osalle lapsista jo ennestään tuttu, ja he tiesivät myös leikissä esiintyvien sanojen isäntä, emäntä, piika ja renki merkityksen. Ilahduimme huomatessamme, että leikkiperinne on yhä edelleen voimissaan ja siirtyy sukupolvelta toiselle.

Mielestämme satutunnit ovat piristysruiske ja kohottavat opiskelumotivaatiota. Lisäksi ne antavat mahdollisuuden kokeilla erilaisia tuokioiden toteutustapoja, ja sitä kautta hyödyntää opiskeltuja asioita. Satutuntien suunnitteluun kuluu tosin aikaa ja välillä hermojakin, mutta touhutessaan lasten kanssa ja nähdessään lasten riemun sitä innostuu itsekin täysillä mukaan.

Suljen ihanan soittorasian, kierrän lauluni kippuraan.
Muiston mukavan taskuun taputan, pian taas yhdessä lauletaan.
(Vaka I –opiskelijat Kati ja Henriikka)

 

 

Kampus-iltamat 25.1.2002

Iltamien aloitus ei ollut lupaava sillä koko talven pahin lumimyrsky oli tosiasia juuri Kampus-Iltamapäivänä ja suurin osa ilmoittautuneista oli katsonut parhaaksi jäädä kotiin. Onneksi kuitenkin muutama oli uskaltautunut mukaan ja olipa mukana ulkomaalaisiakin normaalikoulun vieraita.

Illan ohjelmassa saimme kuitenkin nauttia aluksi Kokyn opettajien musisoinnista, sen jälkeen ohjelmassa oli hupailua noin tunnin verran Vuottolahden nuorisoseuran esittämänä ja lopuksi iltamatanssit Duo Antti Leinosen ja haitarin tahdissa.

 


SEMPPAORKESTERI: Marka Koskivirta, Paula Rönkkö,
Heljä Tervo, Anja Tuovinen ja Ossi Säily

 


Yleisö yhteisleikissä

 


Vanhukset (ohjelmakuva)

 

 

 


Aineisto (kirjoitukset ja kuvat) toukokuun numeroon 15.5. mennessä
mieluiten sähköisesti tänne.


Lauri Sonny, 

Sivut päivitetty 08.09.2003