TOUKOKUU 1998


Vierailijaluento

Kveenit, kveenikulttuuri ja koulutuspoliittinen suhtautuminen Ruijassa

Norjan valtion ministeriön suomen kielen ylitarkastaja Bjørnar Seppola pitää vierailijaluennon Kajaanin OKL:n päärakennuksen seminaarisalissa 226 (auditorio) maanantaina 11.5. -98 kello 12 - 16. Koko kampuksen väki toivotetaan tervetulleeksi tutustumaan mielenkiintoiseen luentoon, joka käsittelee Pohjois-Norjassa Ruijassa vuosisatoja asuneiden - yhden itämerensuomalaisen heimon - kveenien historiaa koulutuspoliittiselta näkökulmalta.

Suomen kieli ja kveenimurteet elpyvät vanhoilla kveenialueilla Norjan uudistuneen peruskoululain myötä. Koululaki muutti peruskoulun 10-vuotiseksi ja 6-vuotiaiden ikäluokka astui koulutielle viime syksynä. Muutoksia tuli samalla myös peruskoulun kieliohjelmaan. Tromssan ja Finnmarkin lääneissä asuvat saivat oikeuden opiskella suomea toisena kielenä peruskoulussa. Suomea opiskelee Pohjois-Norjassa jo lähes 1000 oppilasta.

Ennen sotia suomi oli saamen tavoin käytössä Norjan kouluissa kristinuskon opetuksessa apukielenä. Vuonna 1936 suomen kielen opetus kuitenkin kiellettiin. Pohjois-Norjassa on vanhastaan asunut suomalaissukuista väestöä, jota kutsutaan kveeneiksi. Vasta viime vuosina kveenit ovat saaneet itselleen kuuluvat kulttuuriset vähemmistöoikeudet.

 

Kajaanista Ruijaan kenttäharjoitteluun

Kajaanin OKL:n opiskelijoita lähteen syksyllä 1998 ensimmäistä kertaa suorittamaan kenttäharjoittelua Ruijaan pienkouluihin, joissa suomea ja kveenimurteita opetetaan niin sanottuna toisena kielenä. Harjoittelijat suorittavat harjoittelun kolmikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä, jossa suomen kieli ja kveenimurteet ovat olleet osa ihmisten välistä kanssakäymistä jo vuosisatojen ajan - vanhimmat kveeniasutusjäänteet ovat 1200-luvulta!

Tervetuloa kaikki Ruijasta ja kveeneistä kiinnostuneet! (JV)

 

Puutarhajuhlat Kajaanin kampuksella 24.5. -98 kello 15 - 18

Kajaanin kampuksella herätellään vanhoja seminaariaikaisia perinteitä sunnuntaina 24.5. -98 kello 15 - 18 puutarhajuhlalla. Puutarhajuhlan järjestävät Kajaanin OKL ja Kajaanin Musiikin Ystävät ry, joka vastaa musiikista. Osallistumismaksu on jo talven aikana pidetyistä Musiikkisalongeista tuttu 50,-, jolla kustannetaan myös puutarhajuhlien tarjoilu. Tämä juhla on avoin kaikille - muun muassa koko Kainuun Jazzkevään vierailijoille. Puutarhajuhla löytyy myös Jazzkevään ohjelmasta. Kaikki siis mukaan juhlahumuun ja luomaan uusia perinteitä kampuksen pihalle vanhojen perinteiden pohjalle! Aurinkoista kesää taikomaan Kajaanin kampuksen pihalle! Säiden oikkuillessa puutarhaillaan päärakennuksen Martti Helan salissa. Tervetuloa koko kampuksen väki! (JV)

 

Kokonaisarviointiprojektin koulutustilaisuus

Oulun yliopistossa käynnistyi vuoden 1998 alussa kokonaisarviointiprojekti. Se toteutetaan sekä itsearviointina että ulkopuolisen kansainvälisen arviointiryhmän arviointina.

Kokonaisarviointiprojektin tavoitteena on arvioida:

  • Vuoden 1993 arvioinnin käynnistämää oppimisprosessia,
  • Millaiset organisatoriset ja hallinnolliset puitteet yliopistokokonaisuus luo perustoiminnoille
  • Yliopiston käytäntöjä, toimintaprosesseja ja –kulttuuria suhteessa strategisiin tavoitteisiin, sekä
  • Vakiinnuttaa edelleen Oulun yliopiston arviointikulttuuria.

Kokonaisarviointiprojektiin 1998 liittyvä koulutustilaisuus järjestetään Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen henkilökunnalle maanantaina 18.5.1998 kello 9 – 12 seminaarisalissa L 125. Tervetuloa! / amanuenssi Timo Pinola (puh. 4666)

 



Paikallinen omaehtoisuus ja integroiva maaseutupolitiikka (INTO)

Kajaanin kehittämiskeskuksen aluekehitysyksikössä käynnistyi 1.4. 1998 tutkimushanke, jossa tutkitaan kylien omaehtoista, paikallislähtöistä kehittämistä Kainuussa. Hanke on osa kahden muun yliopiston (Helsingin yliopisto, Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus, Mikkeli, Joensuun yliopisto, Karjalan tutkimuslaitos) kanssa toteutettavaa INTO- tutkimusprojektia. Kainuussa tutkimus kohdistetaan paikalliseen kylätoimintaan, Joensuun yliopisto tutkii Pohjois-Karjalan alueen Leader-hankkeita sekä Helsingin yliopisto POMO-rahoitteisia hankkeita valtakunnallisesti.

INTO-hankkeen ryhmä laatii hakemuksen osallistuakseen EU:n Aluekehitysrahaston Artikla 10 Pohjoisen Periferian ohjelmaan hankkeessa, jota tulee koordinoimaan Aberdeenin yliopiston The Arkleton Centre for Rural Development. Konsortioon kuuluu mainittujen tahojen ohella partnerit myös Ruotsista ja Norjasta.

Kajaanin kehittämiskeskuksessa INTO-hankkeen Kainuun osuudesta vastaa projektipäällikkö Kalle Nieminen. Yksikön esimies Pentti Malinen vastaa Joensuun, Helsingin ja Oulun yliopistojen yhteisestä osuudesta, jossa kehitellään integroivan maaseutupolitiikan kysymyksiä. (KN)

 

Ajankohtaisia hankkeita

Kajaanin kehittämiskeskuksen aluekehitysyksikkö vastaa aluekehittämistä palvelevista tutkimus- ja kehittämishankkeista. Suomen jäsenyys Euroopan unionissa lisäsi huomattavasti alueiden sopeutumis- ja kehittämishaasteita, mutta tarjosi aluepolitiikalle myös uusia välineitä. Tähän alueiden eurooppalaistumisen ja Euroopan alueellistumisen prosessiin liittyvät myös yksikkömme tämän päivän haasteet.

Viimeisen kuukauden aikana on valmistunut useita em. teemaan liittyviä ajankohtaisia hankkeita kuten:

  • Suomen tavoite 5b-ohjelman väliarviointiraportti julkaistuna
  • Suomen ja Ruotsin tavoite 6-ohjelmien toteutuksen vertailu EU:n aluepolitiikkadirektoraatille
  • Useita katsauksia EU:n rakennerahastoasetusesityksiin
  • Lex Kainuu -alueellisen työllisyyskokeilun esitutkimus
  • Syrjäisen maaseudun kehittäminen työryhmäraportti

Näistä ja muista hankkeistamme löydät lisätietoa www-sivuiltamme, joita ylläpidetään aktiivisesti. (PM)

 

Anitan terveisiä

Kajaanin kehittämiskeskuksen (KKK) ja päärahoittajien välinen aiesopimus, joka koskee myös koko kampuksen Interreg-hankkeita, allekirjoitetaan Oulussa 4.6.1998. Sopimuksen ovat esihyväksyneet kaikki osapuolet eli TE-keskus, Kainuun Liitto, OPM (Pertti Kokkonen), Kajaanin kaupunki, Sotkamon kunta ja Kainuun Osuusmeijeri. Yliopiston puolesta sopimuksen allekirjoittavat rehtori, hallintojohtaja sekä KKK:n ja Kajaanin OKL:n johtajat.

Syksyllä järjestetään seminaari (alustava ajankohta 15.9.), jossa käydään läpi seuraavaan rakennerahastokauteen (2000 - 2006) liittyviä ohjelmasuunnitelmia. Yliopiston johto, rahoittajat ja maakunnan kehittäjät koetetaan saada paikalle hyvin edustettuina. Ohjelmasuunnitelmien laatimista on siis syytä jatkaa tuotakin seminaaria ajatellen.

KKK:n tilojen saneeraus on vielä auki. Eräänä vaihtoehtona oleva vanhan asuntolarakennuksen nykyaikaiseen käyttökuntoon saattaminen merkitsee rakennuksen tyhjentämistä remontin ajaksi. Saneerauksen aikataulu selvinnee toukokuun aikana.

Kaikille iloista kesän odotusta! Olen näillä näkymin kuntouttamassa katkenneita raajojani kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Varamieheni on tuolloin Pentti Malinen.

Anita

 


Kesäyliopiston kielikursseja

Venäjän arkikieltä –kurssi pidetään 25.5. – 11.6.1998 (maanantaisin ja torstaisin) kello 17.30 – 20.30. Kouluttajana Eeva Kilpeläinen. Sitovat ilmoittautumiset 11.5. mennessä.

Saksan kielen intensiivikurssi pidetään 1. – 5.6.1998 (maanantai – perjantai) kello 15.00 – 18.15, 6.6.1998 (lauantai) kello 9.00 – 13.30. Kouluttajana Paula Hunziker. Sitovat ilmoittautumiset 15.5. mennessä.

 

Kesäyliopiston toimisto kesäaikaan

Toimisto on avoinna 1.6. – 28.8.1998 kello 8.00 – 15.00.

 


Kevätkuulumisia

  • Heikki on tutkimuksessaan löytämässä uusia ulottuvuuksia Elias Lönnrotista. Kohtuuden ystävä hän ei ainakaan ollut – muun muassa työnteossa.
  • Lauri Lounelan kirjastosta herännäisaiheisesta kirjallisuudesta kootaan näyttely herättäjäjuhlien, runoviikon ja muiden kesän kulttuuritapahtumien ajaksi. Näyttely on Kajaanin kaupunginkirjastossa – Kainuun maakuntakirjastossa vitriineissä heinäkuun ajan.
  • RIHMA-projekti, tekstiili- ja vaatetusperinteen tutkimusprojekti, järjestää kaikille avoimen seminaarin 15. – 16.5.1998 opettajankoulutuslaitoksen juhlasalissa. Luennoitsijoina mm. Museoviraston, Joensuun oppimiskeskuksen, Kainuun Museon ja Lönnrot-instituutin tutkijoita.
  • Lönnrot-instituutin johtoryhmään tulee Ouluun muuttaneen Risto Hynysen tilalle Markku Parviainen.

    (AH)

 

ILMOITTAUDU NYT TERVASYMPOSIOON !

Lönnrot-instituutti ja Kainuun maaseutukeskuksen tervaprojekti järjestävät valtakunnallisen TERVASYMPOSION 1998 toukokuun 18. – 19. päivinä Kajaanin kampusalueella.

Symposion esitelmöitsijät ja työryhmien vetäjät edustavat maassamme alansa viimeisintä tietämystä, joten tilaisuus on hyvä mahdollisuus hankkia nopeasti ja tehokkaasti uusimmat tiedot. Symposio on avoinna kaikille asiasta kiinnostuneille ja erittäin edullisesti myös opiskelijoille. Se antaa myös hyvät mahdollisuudet kontaktien solmimiseen tervan ongelmien kanssa työskenteleviin ja niistä kiinnostuneisiin henkilöihin.

Tarkempi ohjelma on symposion esitteissä ja symposion kotisivuilla osoitteessa http://www.kake.oulu.fi/proj/lltervas.htm.

Uskomme, että joukossamme on symposiosta kiinnostuneita. Kaiken lisäksi tilaisuus on maksuton yliopiston palveluksessa oleville.

Pyydämme kuitenkin ilmoittautumaan, jotta voisimme arvioida tilantarpeen ja tehdä muut järjestelyt. Ilmoittautumisia ottaa vastaan Kajaanin kehittämiskeskuksen toimisto (puh. 4802, 4803), kurssisihteeri Eila Ilkko (puh. 4809) ja symposion sihteeri Lasse I. Laaksonen ( puh. 4877). Nopeimmin asian saa hoidetuksi sähköpostin välityksellä. (LL)

 


Pojehali!

Todella innostunutta porukkaa. Harva istuu saman asian äärellä joka toinen perjantai ja lauantai aamuyhdeksästä iltapäiväviiteen saakka. Tätä on kestänyt maaliskuun alusta lähtien.

– Opiskelijat ovat erittäin motivoituneita. Heillä on konkreettinen tavoite; he tarvitsevat työssään venäjän kieltä, kertoi kurssin opettaja Olga Davydova Itäinnovasta, Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksesta.

Venäjän kielen intensiivikurssi on meneillään ensimmäistä kertaa Oulun yliopiston Kajaanin yksikössä. Kurssi liittyy osana Itäosaamisen kehittämisohjelmaan, joka on yksi kampuksella käynnissä olevista EU-projekteista. Projektin tarkoituksena on lisätä yrittäjien mutta myös yliopiston henkilökunnan Venäjän osaamista.

 

Pääpaino venäjänkielisessä keskustelussa

Itäinnova on tähän mennessä antanut venäjän kielen opetusta Suomessa yli 500 henkilölle. Kurssilaiset ovat olleet saamaansa opetukseen tyytyväisiä. He ovat todenneet, ettei venäjän kieli ole niin vaikea, etteikö sitä voisi oppia. Opetuksessa pääpaino on ollut venäjän kielen keskustelussa, ei niinkään kielioppiasioissa.

– Olen kokenut kurssin mielenkiintoisena ja hyvänä. Tarkoitukseni on, että kykenisin kurssin jälkeen lukemaan venäjänkielistä tekstiä, totesi Pentti Kujala KERA:n Kajaanin yksiköstä.

Kielen opiskelu ei pääty tähän. Peruskurssin jälkeen on ilmeisesti alkuvuodesta 1999 jatkokurssi. Kolmaskin kurssi on suunnitteilla. Mikäli kurssien välillä jaksaa tehdä töitä, taito pysyy yllä. Seuraava peruskurssi järjestetään todennäköisesti ensi syksynä. Tervetuloa keskustelemaan venäjän kielellä! (HH)

 

Kurssin aikana on ollut hyvä ryhmähenki,
kertoi Olga Davydova Itäinnovasta.

 


Lauri Sonny,
Sivut päivitetty 08.09.2003