HUHTIKUU 1998


Päärakennuksen vihkiäiset

Kampuksen alkuperäinen, vuonna 1904 valmistunut päärakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1929. Jo seuraavana vuonna oli uusi, entisen kivijalalle rakennettu päärakennus valmis. Vuosikymmenet hyvin palveltuaan se rapistui ja teknologian kehityksessä sen resurssit eivät pysyneet mukana. Niinpä rakennus päätettiin peruskorjata tai pikemminkin perusparantaa. Korjaustyöt alkoivat vuoden 1997 alussa ja rakennus luovutettiin käyttöön marraskuussa.

Vaikka rakennusta onkin jo koekäytetty muutama kuukausi, pidetään virallinen käyttöönottojuhla eli vihkiäiset torstaina 23.4.1998. Juhla alkaa klo 14.30 päärakennuksen liikuntasalin ja juhlasalin nimeämisillä - liikuntasalista tulee Heikki Savolaisen sali ja juhlasalista Martti Helan sali.

Vihkiäisjuhla pidetään päärakennuksen juhlasalissa välittömästi salien nimeämisen jälkeen. Koska saliin mahtuu vain noin 170 henkeä, varustetaan myös juhlasalin aula tuoleilla ja televisiolla. Myös kuvaamataidon salissa ja tarvittaessa muissakin opetustiloissa voi seurata juhlaa television välityksellä.

Juhlan jälkeen on kahvitarjoilu ensimmäisen kerroksen aulassa ja liikuntasalissa.

 

Tanssiaiset

Opela järjestää vihkiäisten kunniaksi illalla juhlatanssiaiset. Tilaisuus alkaa 19.30. Riho Mäen johtaman puhallinorkesterin musiikin tahdissa tanssitaan klo 20-22 ja siitä eteenpäin musiikkia tahdittaa opiskelijabändi ja äänilevyt puoleen yöhön saakka. Pääsymaksu tanssiaisiin on henkilökunnalta 60 mk ja opiskelijoilta 30 mk. Pääsymaksu sisältää puffettitarjoilun. Lippuja on myytävänä kahvikolossa ja Pedaköökissä. Tanssiaisiin pukeudutaan juhlavasti eli naisilla on toivottavasti pitkä puku. Opiskelijatytöt ovat luvanneet kaivaa esiin vanhojen päivän pukunsa juhlan kunniaksi.

 



Maakunnallisella ja paikallisella tasolla

Kajaanin Kehittämiskeskuksen tehtävänä on sekä soveltaa että siirtää omaan tutkimustoimintaansa pohjautuvaa ja muutoin hankkimaansa tietoa ja osaamista elinkeino-, työ- ja kulttuurielämän tarpeisiin Kainuussa ja Ylä-Savossa. Muutama esimerkki siitä, miten tuon tehtävän toteuttaminen näkyy Aluekehitysyksikön keväässä 1998.

Kuluneen talven aikana on toteutettu kahta merkittävää hanketta, joissa Aluekehitys on ollut mukana. Maanantaina 20.4. julkistettiin näyttävässä seminaarissa Lex-Kainuu ohjelma, jonka tavoitteena on kehittää tavanomaisesta poikkeavia kainuulaisia ratkaisuja työttömyyden nujertamiseen. Aluekehityksen tehtävänä on ollut tuottaa tietoa Lex-Kainuun perustaksi. Enemmän tietoa Lex-Kainuusta saa Pentti Maliselta, puhelin 4854.

Kajaanin Paikallisagenda 21 on nyt ollut työn alla vuoden päivät, ja valmiiksi tämän kertainen ponnistus on tarkoitus saada vielä tämän vuoden aikana. Aluekehityksen panos on ollut näkyvä neljässä paikallisagendan työryhmässä. Sen lisäksi Anita Mikkonen on yhden työryhmän puheenjohtaja, joten vain yhdessä paikallisagendan kuudesta työryhmästä ei ole ollut Kajaanin Kehittämiskeskuksen edustusta. Kajaanin Paikallisagendasta voit kysyä vaikkapa Sakari Virtaselta, puhelin 4858.

 

Valtakunnan tasolla

Valtakunnallisesti huomattavin tehtävä, johon Aluekehitysyksikkö osallistuu, on Pentti Malisen johtama Manner-Suomen 5b-ohjelman väliarviointi. Tehtävän saanti oli sinällään jo suuri tunnustus, ja sen läpivienti on ainutlaatuinen tilaisuus perehtyä EU-ohjelmien problematiikkaan - asia, jolla on arvaamattoman suuri merkitys vastaisuudessa niin Kajaanin Kehittämiskeskuksen kuin koko Kainuunkin kannalta. Kysy lisää Pentiltä, puhelin 4854.

Erityisen huomion arvoinen on Minna Komulaisen kuukausi sitten Teknillisessä korkeakoulussa Helsingissä hyväksytty maisemanhoitoa ja -suunnittelua käsittelevä lisensiaatintyö. Minnalla on käynnistymässä iso kansainvälinen hanke samalta alalta. Kysy lisää maisema-asioista Minnalta, puhelin 4861.

 



Kesäyliopiston vuoden 1998 koulutuskalenteri on ilmestynyt.

Kalentereita saatavana kesäyliopiston toimistosta.

 

Muutoksia henkilökunnassa

KM Ulla-Maija Löhönen aloitti 1.4.1998 ammatillisen lisäkoulutuksen koulutussuunnittelijana. Elisa Haikola jäi äitiyslomalle 9.4.1998 ja avoimen yliopisto-opetuksen koulutussuunnittelijan sijaisena toimii HTM Keijo Tervo.

 

Koulutusta

Kalinka-projekti ja kesäyliopisto järjestävät VASTAISKU HUUMEILLE -seminaarin 12. - 13.5.1998 klo 9 - 16 Kajaanissa. Seminaari on OKL:n opiskelijoille ilmainen. Ennakkoilmoittautuminen välttämätön 5.5.1998 mennessä kesäyliopiston toimistoon.

 


 

eli tarkemmalta nimeltään yhteistä kulttuuriperintöä tukeva raja-alueyhteistyöprojekti Kajaanissa jatkaa nyt toista toimintavuottaan. Projektin kesto on virallisesti 1.1.1997 - 31.12.1999, mutta pyrkimyksenähän on luoda Kajaanin kampukselle pysyvä Lönnrot-instituutti.

Kuluvanakin vuonna projektin rahoitus koostuu yliopiston hankerahasta, Kajaanin kaupungin ja Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen sekä Kajaanin kehittämiskeskuksen osuudesta sekä Interreg II Karjala/ESR rahasta. Projektin kokonaisbudjetti kolmena vuonna on yhteensä 3,4 milj. mk.

Tänä vuonna projektin töissä jatkavat Heikki Rytkölä, joka viimeistelee väitöskirjaansa, Anja Hongisto, Lasse Laaksonen ja Lauri Sonny. Hannu Heinänen jatkaa stipendiaattina väitöskirjansa tekoa. Anneli Komulainen luetteloi Lauri Lounelan perikunnalta saatua kirjalahjoitusta.

 

Tämän vuoden seminaari

on Tervasymposio 1998, järjestäjinä Lönnrot-instituutti ja Kainuun Maaseutukeskuksen Tervaprojekti, pidetään Kajaanissa 18. - 19.5.1998. Symposion tavoite on koota yhteen hautatervan tutkimisen ja käyttämisen parissa työskenteleviä ja aiheesta kiinnostuneita henkilöitä. Lisätietoja kampuksella aiheesta antaa Lasse Laaksonen.

 

Muita projekteja

Lönnrot-instituutti on yhteistyössä mukana kaikissa Lönnrotin siipien suojaan sijoittuvissa hankkeissa. Lönnrot-reitit, joka juuri sai rahoituksen, pitää aloitusseminaarin Kainuun Opistolla 20.4.1998. RIHMA-projekti edistää kainuulaisen ja vienalaisen tekstiiliperinteen tuntemusta järjestää seminaarin 15. - 16.5.1998 Kajaanin kampuksella. Lisäksi aiotaan tutkia ruokaperinnettä.

 


Lauri Sonny,
Sivut päivitetty 08.09.2003