Oulun yliopiston Kajaanin yliopistokeskuksen lukuvuoden 2007–2008 avajaiset 4.9.2007

OPISKELIJAPUHE

Opela ry:n puheenjohtaja Sohvi Sundqvist

ARVOISA REHTORI LAJUNEN, TIEDEKUNTIEN DEKAANIT, JOHTAJA SUORTTI, YLIOPISTEOKESKUKSEN HENKILÖKUNTA JA AVAJAISVIERAAT SEKÄ HYVÄT UUDET KASVATUSTIETEEN- JA FILOSOFIANYLIOPPILAAT

Uuden lukuvuoden alku on taas käsillä. Te uuden opiskelijat olette aloittamassa viisivuotista taivaltanne yliopistomaailmassa, joka tällä hetkellä voi tuntua vieraalta ja jäsentymättömältä. Uudet ihmiset ympärillä, uusi kaupunki ja ehkä ensimmäinen oma asunto ovat isoja muutoksia elämässä. Monilla teistä voi olla takanaan jo enemmän elämänkokemusta, mutta useimmat teistä kokeilevat omien siipien kantavuutta ensimmäistä kertaa. Vanhemmat opiskelijat antavat teille varmasti vinkkejä siitä, miten selviytyä alun aiheuttamasta lievästä shokista. Muista, että et ole yksin vaan vierelläsi kulkee monta, jotka ovat itse olleet aivan samassa tilanteessa. Uskalla pyytää apua kun sitä tarvitset.

Opiskelu yliopistossa on prosessi joka askel askeleelta vie teitä lähemmäs omia päämääriänne. Opintojen edetessä teille selkenee kuva siitä, mitä te haluatte tehdä sitten joku päivä kun iso G on valmis ja tuoreet maisterin paperit polttelevat hyppysissä. Mutta älkää kiirehtikö, vaan ottakaa opiskelusta kaikki irti. Nämä vuodet ovat sitä varten, että te kasvaisitte niin oppijoina kuin ihmisinä. Yliopisto on tiedeyhteisö ja te olette osa sitä. Opiskelu tiedeyhteisössä velvoittaa teitä heti alusta asti. Teillä on akateemisen vapauden puitteissa vapaus oppia, tehdä opiskeluvalintoja, suunnitella opintoja, mutta samalla teillä on vastuu omasta opiskelusta ja oppimisesta. Omat aikaisemmat oppimistekniikat kannattaa asettaa tarkasteluun. Nyt ei ole tarkoitus opiskella pelkästään tentteihin, vaan yliopistossa ollaan opiskelemassa tulevaisuutta varten.

Opiskeleminen Kajaanin yliopistokeskuksessa eroaa varmasti opiskelusta emoyliopistossa Oulussa. Yksiköt ovat pienempiä, mutta se on mielestäni vain positiivinen asia. Itselleni opiskelu pienessä yksikössä sopii oikein hyvin. Opiskelijoiden kesken vallitsee koulutusohjelmista riippumaton yhteisöllisyyden tunne. Täällä ollaan samassa kirkkoveneessä heti opintojen alusta lähtien. Pienessä yksikössä on helppo löytää samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa viihtyy niin luennoilla kuin vapaa-ajalla.

Muista, että juuri sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä ja miten opit. Opetuksen kehittämisessä Oulun yliopisto on maamme johtava yliopisto. Opiskelijoiden panos opetuksen ja oppimisen kehittämisessä on huomattava. Anna palautetta ja ota aktiivisesti kantaa asioihin. Osallistu oman myös ainejärjestösi toimintaan. Ainejärjestöjen tehtävänä on ajaa opiskelijoiden etua ja järjestää toimintaa. Jokainen on tervetullut mukaan toimintaan.

Arvoisat kuulijat, hyvät uudet opiskelijat.
Haluan toivottaa omasta ja Opela ry:n puolesta kaikille menestyksekästä lukuvuotta 2007–2008.